Vijesti / Automobilizam

UPLETEN U SKANDAL

Uhićen izvršni direktor Audija Rupert Stadler

Uhićen izvršni direktor Audija Rupert Stadler

Izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila Audija Rupert Stadler uhićen je u ponedjeljak, objavio je glasnogovornik krovne grupe Volkswagen (VW).

'Potvrđujemo da je gospodin Stadler u ponedjeljak ujutro uhićen. U tijeku je saslušanje na kojem će biti donesena odluka o njegovu eventualnom zadržavanju u pritvoru', kazao je glasnogovornik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proizvođač luksuznih automobila upleten je u skandal s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila koji je uzdrmao njegovu krovnu tvrtku VW. U svibnju su u Audiju priznali da postoje problemi sa softverom koji regulira emisiju štetnih plinova u dodatnih 60 tisuća modela A6 i u modelima A7 s dizelskim motorima.

Ta se brojka nadovezuje na 850 tisuća automobila koje je kompanija u sastavu VW-a opozvala prošle godine da bi se potom utvrdilo kako samo neki među njima zahtijevaju izmjene, podsjeća BBC. Skandal nazvan u medijima 'Dieselgate' izbio je u rujnu 2015. godine.

U Volkswagenu su priznali da je gotovo 600 tisuća automobila prodanih u SAD-u opremljeno spornim uređajima, čija je svrha prolaz na testiranju emisija štetnih plinova. Sporni softver koji omogućuje objavu različitih podataka i kontrolu emisije pri vožnji odnosno pri testiranju ugrađen je u 11 milijuna dizelskih automobila širom svijeta, naveli su. To znači da su automobili u vožnji ispuštali i do 40 puta više štetnih plinova nego prilikom testiranja u laboratorijskim uvjetima, napominje BBC.

 

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci