Vijesti / Automobilizam

Nije naodmet ponoviti

OPREZA NIKAD DOSTA Donosimo nekoliko savjeta za motocikliste

OPREZA NIKAD DOSTA Donosimo nekoliko savjeta za motocikliste
Žarko Bašić/PIXSELL/Ilustracija

Česti problem motociklista je neadekvatna oprema pri kraćim putovanjima, jer što se može dogoditi na duljem putu, može se i dogoditi i idete li samo do dućana. Zato uvijek treba imati na umu opasnosti koje vrebaju na cesti, te važnost opreme koju trebate imati

Stiglo je toplije i ljepše vrijeme, a s njim i više motociklista na prometnice. Prije svega treba upamtiti da su motociklisti najranjiviji u prometu. Nikada ne sjedajte na motocikl bez kacige. Pobrinite se da je zaštitno staklo kacige uvijek čisto i providno. Sredstvo za čišćenje vizira možete pronaći u gotovo svim trgovinama s motociklističkom opremom. Da bi kaciga odradila svoju zadaću, uvijek ju je potrebno pravilno zategnuti. Nadalje, uz zaštitnu kacigu obavezno koristite i drugu zaštitnu opremu – jaknu i hlače s umetnutim štitnicima, rukavice, čizme i bubrežnjak.

Zbog male površine motociklisti su teže uočljivi na cesti, pa je jako važno da sva rasvjetna tijela funkcioniraju bez greške. Uvijek na motoru imajte upaljena svjetla, a nije na odmet nositi i reflektirajući prsluk ili neki drugi reflektirajući odjevni predmet.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na cesti ne ludujte jer cesta nije pista i ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti. Upamtite da niste sami na cesti i da ne možete predvidjeti reakcije drugih sudionika u prometu. Jedan nesavjesni potez može rezultirati kobnim posljedicama, stoga opreza nikad dosta. Motociklisti se moraju kretati sredinom prometne trake kako ne bi bili u mrtvom kutu drugih sudionika prometa. Pretjecajte samo onda kad ste potpuno sigurni da vas je onaj ispred vas uočio i da zna što ste naumili.

Vrlo je bitno da u zavojima ne vozite sredinom prometnice jer motor je u nagibu i vi se tada nalazite u suprotnom traku. Ne vozite slalom između vozila. Za dužih putovanja savjetujemo da svako malo stanete i protegnete noge te povratite energiju koju ste izgubili jer vožnja motora iscrpljuje više od vožnje automobila, savjetuje portal oryx-asistencija.hr.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!