Vijesti / Automobilizam

DOBRO JE ZNATI

ZAKONI I PROPISI Ovo je obavezna zimska oprema u Hrvatskoj i Europi

ZAKONI I PROPISI Ovo je obavezna zimska oprema u Hrvatskoj i Europi
Pixabay.com/Ilustracija

U Hrvatskoj je zimska oprema obavezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenog do 15. travnja

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a budući da posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost. Neupitno je trebamo li zamijeniti ljetne gume, zimskima čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod +7°C. Tada ljetne gume gube elastičnost kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma ni po snijegu gotovo da nema nikakve šanse. Najbitnije, njome se produljuje zaustavni put, što može biti opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži.

Zimska oprema u Hrvatskoj je obavezna od 15. studenog do 15. travnja 

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uređeno je to Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013). U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo:

- četiri zimska pneumatika (M+S) ili
- četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse:

- lanci na pogonskim pneumaticima ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Kakva je propisana zimska oprema u europskim zemljama?

U mnogim državama Europe zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod je drugih, obavezna zimska oprema kad su na snazi zimski uvjeti na cestama, odnosno kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili kad je poledica.

U većini europskih država, zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u prtljažniku, piše portal revijahak.hr.

U nastavku donosimo informacijame o zimskoj opremi u Europi

Austrija - A
Sva vozila moraju imati zimsku opremu od 1. studenog do 15. travnja. Kazne od 35€ do 5.000€. Gume moraju biti M+S i utori moraju biti duboki minimalno 4 mm. Također, umjesto zimskih guma na vozilu može biti i kombinacija ljetnih guma s lancima.

Belgija - B
Zimska oprema nije obavezna. Lanci za snijeg dopušteni na cestama koje su pokrivene snijegom ili/i ledom.

Bosna i Hercegovina - BIH
Obavezna je zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete od 15. studenog do 15. travnja. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (min 4mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (min 4mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Bugarska - BG
Zimsku opremu treba imati od 15. studenog do 1. ožujka. Obavezne su zimske gume ili ljetne gume s minimalnim utorom od 4 mm, također lanci moraju biti u prtljažniku. Strancima koji ulaze u državu bez odgovarajuće zimske opreme neće biti dopušten ulazak.

Crna Gora - MNE
U zimskim uvjetima moraju imati zimske gume označene s M+S. Vrijedi i za vozila registrirana u inozemstvu. Teretna vozila od 15. studenog do 31. ožujka u opremi moraju imati lopatu za snijeg. Lanci za snijeg su dopušteni.

Češka Republika - CZ
Zimska oprema je obavezna od 1. studenog do 31. ožujka.
U zimskim uvjetima zimska oprema je obavezna na svim kotačima za vozila do 3.5t. Lanci su obavezni na cestama gdje je to označeno prometnim znakom.

Danska - DK
Nije obavezna zimska oprema. Lanci za snijeg dopušteni su od 1. studenog do 15. travnja.

Francuska - F
Zimska oprema nije obavezna, ali u zimskim uvjetima savjetuje se korištenje M+S guma. Minimalna dubina utora guma je 3,5mm.

Italija - I
Na području Val d'Aosta: od 15. listopada do 15. travnja na automobilu je obavezna zimska oprema (zimske gume ili ljetne gume + lanci). Na ostalim područjima, ovisno o znakovima, zimska oprema obavezna je od 15. studenog do 15. travnja.

Madžarska - H
Nije potrebna zimska oprema, ali na nekim područjima obavezno je korištenje lanaca za snijeg.

Njemačka - D
Zimska oprema je obavezna (nema datumskog ograničenja).
Od 2010. godine obavezne su zimske gume u slučaju snijega, poledice, leda na cesti, bljuzge i ugaženog snijega. Zabrana korištenja ljetnih guma u zimskim uvjetima. Sva vozila registrirana u Njemačkoj ili izvan nje, moraju imati zimske gume na sva četiri kotača u zimskim uvjetima. Zimske gume moraju imati oznaku M+S ili pahuljicu.

Slovenija - SLO
Obavezna je zimska oprema od 15. studenog do 15. ožujka, kao i izvan vremenskog perioda u slučaju zimskih uvjeta na cestama. Za vozila do 3.5t: 4 zimske gume ili ljetne gume (min. 4mm utora) + lanci.

Srbija - SRB
Obavezna je zimska oprema od 1. studenog do 1.travnja. U zimskim uvjetima vozila moraju imati M+S gume na pogonskim kotačima vozila do 3.5t. Minimalna dubina utora je 4mm. Lanci za snijeg su obavezni na označenim dionicama. Autobusi i kamioni moraju imati lopate za snijeg.

Švicarska - CH
Obavezne su odgovarajuće gume kad su zimski uvjeti na cestama. Minimalni utor na zimskoj gumi je 1,6mm. Kad stupe na snagu zimski uvjeti dopušteni su lanci za snijeg.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video