Vijesti / Automobilizam

Zakon

PREKRŠAJNI BODOVI Koliko ih smijemo imati i koliko ih dobivamo za koji prekršaj?

PREKRŠAJNI BODOVI Koliko ih smijemo imati i koliko ih dobivamo za koji prekršaj?
Matija Habljak/PIXSELL

Negativni prekršajni bodovi u sustavu su već 22 godine, no tek mali broj vozača zna za što se dodjeljuju te kako cijeli sustav funkcionira. Odsad su na snazi nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su dodatno pooštrile situaciju

Kazneni se bodovi za određene prekršaje vozačima dodjeljuju od 1996., a 2008. su preimenovani u negativne prekršajne bodove. Što su oni uopće, koliko ih smijemo imati i koliko ih dobivamo za koji prekršaj? Malo koji vozač će vam točno znati odgovoriti na ova pitanja, pa smo čak i mi bili u nedoumici kako funkcionira cijeli sustav.

Negativni prekršajni bodovi dodjeljuju se za teže prekršaje u prometu, ponajviše ih vozači 'zavrijede' pri vožnji pod utjecajem alkohola ili kod prekoračenja brzine. Primjerice, ako se ustanovi da ste za volan sjeli s količinom alkohola u krvi od 0,51 do jednog promila, ubilježit će vam se jedan bod, od 1,01 do 1,50 promila dva boda, a s više od 1,50 promila – tri boda.

S druge strane, kod prekoračenja brzine u naseljenom mjestu od 21 do 30 km/h dobivate jedan bod, od 30 do 50 km/h dva boda, dok ćete tri boda 'zaraditi' ako ste brzinu prekoračili više od 50 km/h od dopuštene. Ostali prekršaji koji donose negativne bodove mogu se iščitati iz članka 287. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Rok kušnje, odnosno vrijeme u kojem se skupljaju bodovi je dvije godine, a dopušten iznos je do 12 bodova, odnosno do devet bodova za mlade vozače. Mladim vozačima smatraju se svi do 24 godine. Ako se skupi nedopušten broj negativnih bodova, vozač ostaje bez vozačke dozvole na čak dvije godine, što nije kraj lošim vijestima. Naime, taj će vozač ujedno morati platiti i ponovno polaganje vozačkog ispita, kao da ga nikad nije položio, što je novost koju donose nedavne izmjene ZOSPC-a.

Dakle, vrlo je oportuno paziti da vam se to ne dogodi, ne samo zbog dugotrajnosti same kazne već i financijskog aspekta. Svi prekršaji, odnosno bodovi koje ste zaradili, a stariji su od dvije godine, automatski se brišu.

Ako kojim slučajem sjednete za volan dok vam je vozačka oduzeta, tada ste uistinu nagrabusili. Iz vašeg će džepa u državni proračun otići između pet i 15 tisuća kuna, a ako ne možete platiti kaznu, čeka vas zatvor u trajanju do 60 dana.

Dugoročnim istraživanjima u državama u kojima se primjenjuje dodjeljivanje negativnih prekršajnih bodova (većina zemalja u Europi taj je sustav uvela u 80-ima), te isto tako i u razdoblju primjene sustava u Hrvatskoj, pokazalo se da ponajviše s gledišta vozača prema poštivanju prometnih pravila, ovaj sustav pridonosi pozitivnom ponašanju te smanjenju težih prekršaja.

To u konačnici donosi povećanje stupnja sigurnosti na prometnicama, što je i konačna ideja cijelog Zakona, odnosno njegovih izmjena i dopuna.

'Bodovanje'

Prekoračenje brzine (autocesta) iznad 50 km/h                     3 boda
Prekoračenje brzine u naseljenom mjestu iznad 50 km/h      3 boda
Prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu                              2 boda
Nepropuštanje pješaka na pješačkom prijelazu                      1 bod
Vožnja pod utjecajem alkohola (više od 1,50 promila)            3 boda

Više informacija i intervju s voditeljem službe za sigurnost cestovnog prometa možete pročitati na portalu ams.hr.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video