Vijesti / Automobilizam

Razmišljanje Hrvata i Slovenaca

ISTRAŽIVANJE Hrvati nisu skloni dijeljenju vozila

ISTRAŽIVANJE Hrvati nisu skloni dijeljenju vozila
Pixabay.com/Ilustracija

Rezultati su pokazali i da gotovo 80 posto anketiranih u Hrvatskoj vjeruje da će se u budućnosti osobna vozila kretati i zrakom

Anketa proizvođača autoguma Goodyeara pokazuje da je gotovo 80 posto hrvatskih građana sklono alternativama automobilima na naftna goriva, ali da nisu oduševljeni idejom dijeljenja vozila.

Goodyear je u internetskom ispitivanju provedenom u Sloveniji i Hrvatskoj pomoću Facebookove aplikacije Messenger istraživao kakvo je razmišljanje o mobilnosti u budućnosti među Hrvatima i Slovencima. U anketi su sudjelovala 1.794 Hrvata i 962 Slovenca. Ispitivanje u Hrvatskoj trajalo je između 24. listopada i 24. studenoga, a u Sloveniji od 15. studenoga. do 16. prosinca prošle godine.

Anketa je otkrila da su hrvatski građani skloni alternativama klasičnim vozilima pogonjenim naftnim derivatima. Naime, 34 posto bi odabralo električne, a 31 posto hibridne automobile dok bi se 35 posto odlučilo za benzinske. Znatno manje naših građana oduševljeno je dijeljenim prijevozom.

Naime, kada bi se mogli odlučivati između vlastitog automobila, brzoga vlaka ili dijeljenog prijevoza (car sharing), potonje bi odabralo samo 13 posto upitanih. Velika većina, 76 posto, odlučila bi se za vlastito vozilo, što ukazuje na to da smo još uvijek skloni upotrebi vlastitih prijevoznih sredstava.

Rezultati su pokazali i da gotovo 80 posto anketiranih u Hrvatskoj vjeruje da će se u budućnosti osobna vozila kretati i zrakom. U anketi nije bilo značajnijih razlika u odgovorima kod većine pitanja između Hrvata i Slovenaca.

Najveće odstupanje pojavilo se kod odnosa prema električnim automobilima. Njih bi u Sloveniji odabralo 50 posto ispitanika, a benzince oko 32 posto. Hibridna vozila, koja su sudeći po rezultatima ankete u Sloveniji najmanje omiljena, odabralo bi samo 17,5 posto vozača.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video