Vijesti / Automobilizam

Trendovi

ODABIR KUPACA Ovo su najpopularnije boje automobila

ODABIR KUPACA Ovo su najpopularnije boje automobila
Pixabay.com/Ilustracija

Kupci u cijelom svijetu i dalje najčešće odabiru bijelu boju automobila, dok Europljani kupuju sive, plave i bež automobile

BASF-ova analiza pokazuje da je oko 39 posto svih automobila lani proizvedenih u svijetu bilo bijele boje. No iza te brojke krije se zanimljiv pomak. Iako je bijela najpopularnija boja u svakoj regiji, postoje bitne razlike u regionalnoj distribuciji - dok je u regiji Azija i Pacifik gotovo svaki drugi lani proizvedeni automobil automobil bio bijel, u Sjevernoj Americi i regiji EMEA (kojoj pripada i Europa) to je bio tek svaki treći.

Sljedeće po popularnosti ostale su akromatske boje - crna, siva i srebrna. One zajedno pokrivaju također 39 posto svih automobila koji su sišli s tekuće vrpce u 2019. godini. Nadalje, u 2019. godini 22 posto svih novih vozila u svijetu bilo je obojeno kromatskim bojama. Oko 9 posto svih vozila bilo je plavo, a sedam posto crveno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Subkompaktna i ostala mala vozila češće su živih boja. Osim plave i crvene, počinju se pojavljivati smeđa i bež, osobito u Europi, Srednjem istoku i Africi (EMEA).

Popularnost srebrne se smanjuje

S udjelom od 77 posto akromatske boje još uvijek dominiraju na ulicama u regiji EMEA, iako se udio automobila bijele boje, koja je još uvijek sveukupno najpopularnija boja, neznatno smanjio. Dok se popularnost srebrne također smanjuje, siva nastavlja put prema uspjehu, s udjelom na tržištu od 20 posto.

Kromatski segment neznatno raste tako da je  gotovo svaki četvrti automobil u Europi bio obojen kromatskom bojom. Unutar tog segmenta plava je još uvijek na čelu, s udjelom od 11 posto, a s oko 160 različitih nijansi prednjači i u raznolikosti. S udjelom od dva posto prvi se put ističe bež boja.

Većina vozila u regiji Azija i Pacifik akromatske je boje, one i dalje imaju udio od 77 posto. Gotovo svaki drugi automobil i dalje je bijel, s udjelom od 49 posto, što je najveći udio u svim regijama. 

- Plavo i bijelo odražavaju sliku čistog, jednostavnog i održivog dizajna. Siva ima važnu ulogu kod električnih vozila, s jedinstvenim efektima kao što su neprozirne i svilenkaste boje, koje naglašavaju futurističku sliku novih tehnologija utemeljenih na internetu, uključujući automobile za zajedničko korištenje i autonomne automobile. Novi električni automobili u automobilsku industriju unose nove vrijednosti i dizajn boja - istaknula je Chiharu Matsuhara, šefica dizajna za Aziju i Pacifik.

Kako prenosi portal 24sata.hr, bijela je i dalje omiljena boja među južnoameričkim potrošačima, zauzimajući tržišni udio od 39 posto. Taj trend traje već godinama. Među kromatskim bojama crvena i dalje osvaja srca Južnoamerikanaca, s tržišnim udjelom od osam posto, a slijede je plava i bež. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video