Vijesti / Automobilizam

Sigurnost prometa

BUDITE OPREZNI! Zakon je predvidio kazne za neodržavanje razmaka između vozila

BUDITE OPREZNI! Zakon je predvidio kazne za neodržavanje razmaka između vozila
Duško Jaramaz/PIXSELL

Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama navodi se razmak između vozila, odnosno navode se i kazne ako se ne pridržavate propisanoga. Premalen razmak i prekasna reakcija kobna su kombinacija te je posljedica neizbježna prometna nesreća s velikom materijalnom štetom i uz mnogo sreće, samo s lakšim ozljedama. Dodajte tim faktorima klizav kolnik te će vam brzina kojom ćete udariti vozilo ispred sebe samo rasti jer vam kočenje neće mnogo pomoći.

Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde. Koliko su dvije sekunde u metrima? To varira ovisno o brzini kojom vozite. Pri 80 km/h, na primjer, dvije sekunde bile bi 44 metra. Dakle, pročitajte što piše u dva zakonska članka koji se bave tom temom i pazite na razmak, savjetuje portal revijahak.hr.

Članak 109.

(1) Vozač je dužan držati potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji ne drži potreban razmak kad se kreće iza drugoga vozila.

Članak 110.

(1) Kad se na javnoj cesti izvan naselja, koja ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg ili čija je duljina veća od 7 m, vozači su dužni između svakog od tih vozila držati razmak od najmanje 100 m.
(2) Odredba stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na dio ceste na kojem je pretjecanje zabranjeno.
(3) Ako se na cesti izvan naselja kreću u nizu dva ili više vozila koja prevoze opasne tvari, međusobni razmak između tih vozila ne smije biti manji od 200 metara.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji ne drži potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video