Vijesti / Automobilizam

Savjeti

ODJAVA VOZILA Što je s osiguranjem? Možete zatražiti da vam se vrati dio uplaćenog iznosa

ODJAVA VOZILA Što je s osiguranjem? Možete zatražiti da vam se vrati dio uplaćenog iznosa
Dalibor Urukalović/PIXSELL/Ilustracija

Piše tako u uvjetima za obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, tko ne vjeruje neka pogleda

Različite okolnosti mogu natjerati čovjeka da odjavi svoje vozilo. Odluka u pravilu nije uzrokovana stanjem meda i mlijeka. Prije možemo govoriti da je vlasnika jad i čemer na to potakao. Može Vam se na automobilu dogoditi totalna šteta. Šteta zbog koje je vozilo doista uništeno i ne može se ni uz najbolju volju kao ni uz ruke najpouzdanijih majstora više koristiti.

Što ćete s takvim vozilom? Hoćete li na otpad pa prodati u staro željezo ili ga dati nekom da od njega iskoristi što se iskoristiti dade, odnosno možda ga još neko vrijeme iz posve sentimentalnih razloga držati tako oštećenog u vlastitoj garaži, stvar je izbora. Možda zbog vama znanih razloga, možda starosti, možda bolesti stavljate uredno registrirano vozilo izvan prometa.

Međutim, valja financijski izvući što se izvući može. Nije na odmet imati na umu da treba s takvim vozilom činiti ono što se po propisima mora. Ukoliko ulazite u krug onih nesretnika koji su netom uredno platili osiguranje, registrirali automobil za sljedeće razdoblje, dobro se financijski 'iskilavili' oko toga, a onda vam se par dana ili mjeseci nakon toga dogodi popuno uništenje vozila naravno da ćete se zapitati, mogu li se za preostali period do kraja osiguravajućeg razdoblja povući neki neiskorišteni novac od osiguratelja?

Niste dirali u policu, niste imali štetu zbog kojeg bi se neki iznos skidao s nje, može li sada od toga biti neke koristi. Da, to je moguće! I to ne samo zbog uništenja vozila, već i zbog rashodovanja, stavljanja slučaju odjave vozila zbog uništenja, rashodovanja, stavljanja izvan prometa (mirovanje) ili krađe vozila. Znači ako zbog navedenih razloga odjavite svoje vozilo imate pravo na neiskorišteni dio premije, piše portal revijahak.hr.

To je vaše pravo. Piše u uvjetima za obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, tko ne vjeruje neka pogleda. Međutim, ništa vam se samo vratiti neće! Morate tražiti, baš morate tražiti, nema automatizma. U slučaju odjave vozila zbog uništenja, rashodovanja, stavljanja izvan prometa (mirovanja) ili krađe vozila, osiguratelj je u obvezi na zahtjev ugovaratelja osiguranja vratiti neiskorišteni dio premije, ako se do dana odjave nije ostvario osigurani slučaj. Bitan je dan odjave.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video