Vijesti / Automobilizam

TEHNIČKI PREGLED VOZILA

UZ POJAČANE MJERE OPREZA Stanice za tehnički pregled nastavljaju s radom

UZ POJAČANE MJERE OPREZA Stanice za tehnički pregled nastavljaju s radom
T.Krznar

Nema potrebe za paničnim trčanjem u stanice za tehnički pregled, upozoravaju iz Centra za vozila Hrvatske

Naime, neki su se građani uplašili da će stanice za tehnički pregled prestati s radom, a bliži im se vrijeme kad na svojim automobilima moraju obaviti redovan godišnji tehnički pregled, pa su požurili to obaviti ranije, ne razmišljajući da se tako u stanicama za tehnički pregled mogu stvoriti gužve.

Rad stanica za tehnički pregled vozila nije obustavljen i djelatnosti se obavljaju uz poduzimanje svih mjera predostrožnosti u novonastalim okolnostima, koje su usklađene s preporukama koje daju nadležne institucije. Trenutno ne postoji nikakav naputak Ministarstva unutarnjih poslova, koje je nadležno za poslove tehničkih pregleda i registracije vozila, o eventualnom obustavljanju tehničkih pregleda i registracije vozila, doznajemo u Centru za vozila Hrvatske.

Stanice za tehnički pregled vozila u nadolazećem periodu redovito raditi (osim ako ne nastane nekakvo posebno izvanredno stanje) te nema potrebe dolaziti i obavljati poslove tehničkog pregleda i produljenja valjanosti prometne dozvole prije vremena, čime će se izbjeći nepotrebne gužve. Također bi molio za strpljenje ako će se dogoditi da se u nekoj od stanica mora pričekati nešto duže od uobičajenog jer su zbog posebnih mjera predostrožnosti neki procesi i u stanicama povremeno malko usporeni – napominje Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

Voditelji stanica za tehnički pregled tako su upućeni da za sve djelatnike pribave dovoljnu količinu jednokratnih lateks rukavica, tekućine i pribora za dezinficiranje ili pranje ruku, a posebna pažnja pridaje se redovitom čišćenje poslovnih prostora. Tehnički pregledi traktora na terenu odvijaju se bez ikakve odgode, međutim, kao i kod tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled uz određene predostrožnosti.

U objekt stanice za tehnički pregled istovremeno može ući samo onoliko stranaka koliko ima slobodnih referenata koji ih mogu primiti, a stranke se u stanicama trebaju zadržavati samo koliko je potrebno za predaju i preuzimanje dokumentacije. Potom trebaju u svojim automobilima ili izvan stanice za tehnički pregled pričekati dok ih djelatnici stanice ne pozovu.  Prije tehničkog pregleda vozila stranke trebaju spustiti sve prozore kako bi se unutrašnjost vozila prozračila.

Također, za produženje važenja prometne dozvole vozila nije nužno da u stanicu za tehnički pregled dođe isključivo vlasnik, već tehnički pregled i produženje važenja prometne dozvole vozila može obaviti bilo koja osoba uz predočenje osobne iskaznice vlasnika vozila. Vlasnici vozila koji spadaju u rizičnu skupinu kad je u pitanju potencijalna zaraza korona virusom stoga bi poslove tehničkog pregleda i produženja važenja prometne dozvole vozila trebali povjeriti nekome tko ne spada u tu skupinu.

Iz MUP-a navode da se prema važećim propisima u Republici Hrvatskoj mogu registrirati samo ona motorna i priključna vozila za koja se na tehničkom pregledu utvrdi da su ispravna, a produženje važenja prometne dozvole obavljaju stanice za tehnički pregled vozila, koje će produžiti važenje prometne dozvole ako je vozilo tehnički ispravno i ako su plaćene propisane obveze i priložena prometna dozvola i dokaz o identitetu, a za vozila pravnih osoba i ovlaštenje za produženje važenja prometne dozvole.

'No, svjesni smo činjenice da se zbog sprječavanja globalne pandemije širenja korona virusa COVID-19 mogu dogoditi nepredviđene situacije koje se odnose na proces registracije vozila i produženje valjanosti prometne dozvole. S tim u vezi, za situacije u kojima su vozila zatečena u prometu i kojima je istekla valjanost prometne dozvole, a za čije vozače postoji opravdani razlog zbog koje nisu mogli na vrijeme obaviti tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole (dokaz o obaveznoj karanteni i sl.), svaka situacija će se zasebno razmotriti kako bi se odlučilo o eventualnom sankcioniranju navedenog prekršaja', napominju iz MUP-a.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video