Vijesti / Automobilizam

Vrste registarskih oznaka

BOJE NA REGISTARSKIM PLOČICAMA Što znači plava, a što zelena?

BOJE NA REGISTARSKIM PLOČICAMA Što znači plava, a što zelena?
Marko Jurinec/PIXSELL

Na cestama je moguće uočiti uz standardne registarske pločice i probne, prijenosne, diplomatske tablice te tablice za strance koji privremeno žive u Hrvatskoj

Često je na prometnicama moguće ugledati vozila s registarskim pločicama na kojima se nalaze brojke i slova u različitim bojama. 'Čudne' registarske oznake, 'čudnih' boja. Velik broj vozača i drugih sudionika u prometu ne znaju zapravo o čemu se tu radi i što nam njihove registarske tablice govore o vlasnicima, korisnicima, odnosno samim vozilima, piše portal revijahak.hr.

Uvijek vas je zanimalo primjerice značenje dopunske pločice CMD ili CD na diplomatskim vozilima? Na cestama je moguće uočiti uz standardne registarske pločice i  probne, prijenosne, diplomatske tablice te tablice za strance koji privremeno žive u Republici Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Plava boja za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava

Plave su boje registarske pločice za vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj i njihovog, a otisnute brojke i slova su žute boje, te sadrže: brojčanu oznaku zemlje iz koje je predstavništvo, slovnu oznaku djelatnosti predstavništva, odnosno statusa osobe u tim predstavništvima i registarski broj vozila. Možete iz njihovih brojki i slova doznati štošta o statusu osoba koje su u njima.

Naime, slovne oznake djelatnosti predstavništava odnosno statusa osobe u tim predstavništvima na registarskim pločicama su:

A – za vozila diplomatskih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj i njihova osoblja koja imaju diplomatski status 
C – za vozila konzularnih predstavništava i njihova osoblja koja imaju konzularni status
M – za vozila čiji su vlasnici stranci koji su zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima, misijama stranih država i predstavništvima međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, a nemaju diplomatski status 

Za vozila oznake A i C uz registarsku pločicu izdaje se i dopunska pločica elipsasta oblika crne boje sa slovima otisnutim žutom bojom: 

–  Za vozila kojima se koristi šef diplomatskog predstavništva ili misije – pločica sa slovima CMD
–  Za vozila kojima se koristi osoba s diplomatskim statusom – pločica sa slovima CD 
–  Za vozila kojima se koristi konzularni dužnosnik pločica sa slovima CC 

Zelena boja za strance kojima je odobren boravak

Zelenom bojom su otisnute brojke i slova na registarskim pločicama za vozila stranaca kojima je odobren privremeni ili stalni boravak i za privremeno registrirana vozila.

Crvena boja

Crvenom bojom su otisnute brojke i slova na registarskim pločicama za vozila koja ne odgovaraju propisanim uvjetima glede dimenzija (duljina, širina, visina), odnosno čija je najveća dopuštena masa veća od propisane, odnosno koja premašuju dopuštena osovinska opterećenja.

Prenosive pločice

Oznake prenosivih pločica sastoje se od slovne oznake PP i tri ili četiri znamenke. Prenosive pločice za vozila izrađene su od metala, presvučene reflektirajućom folijom, bijele su boje na kojima je crnim slovima otisnuta oznaka grada i broj prenosive pločice. Između oznake grada i broja prenosive pločice otisnut je grb Republike Hrvatske.

Pokusne (probne) pločice

One su bijele boje, od plastificiranog i reflektirajućeg samoljepljivog papira s oznakama i brojevima crne boje.

PV pločice

Kada ugledate registarske pločice s oznakom PV znajte da je PV skraćenica od povijesno vozilo.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video