Vijesti / Automobilizam

Istraživanje

ANKETA O PROMETU Hrvati žele više sigurnosti, misle da će auti letjeti i ne žele dijeliti prijevoz s drugima

ANKETA O PROMETU Hrvati žele više sigurnosti, misle da će auti letjeti i ne žele dijeliti prijevoz s drugima
Pixabay.com/Ilustracija

Kratku internetsku anketu proveo je proizvođač guma Goodyear, a rezultati su zanimljivi. Anketiranim hrvatskim građanima u prometu su najvažnije informacije koje bi u realnom vremenu poboljšale sigurnost

Rezultati nedavne internetske ankete u kojoj je Goodyear proučavao odnos prema vozilima i vožnji u budućnosti pokazali su da Hrvatima u vožnji najviše nedostaju informacije koje bi u realnom vremenu poboljšale sigurnost u prometu i spriječile eventualne prometne nesreće. Na pitanja o mobilnosti u budućnosti sudionici u tom ispitivanju odgovarali su tijekom interaktivne futurističke priče Utrka svih utrka. Priča je postavljena u 23. stoljeće i napisao ju je priznati slovenski autor Miha Mazzini.

Kratku internetsku anketu proveo je proizvođač guma Goodyear uz uporabu Facebook Messengera. Ispitivan je odnos Hrvata prema vozilima i vožnji ubuduće, a istodobno su istraživane i aktualne kupovne navike i želje vozača u vezi s razvojem tehnologije, odnosno s dobivanjem informacija koje bi pozitivno utjecale na vozno iskustvo.

Kao najkorisnije i najvažnije savjete 44 posto Hrvata prepoznalo je informacije koje bi u realnom vremenu poboljšale sigurnost u prometu i spriječile eventualne prometne nesreće, a na drugo mjesto su s 33 posto postavili informacije o kontroli tlaka i najbližim mjestima gdje se gume mogu napuhati. U Goodyearu tvrde da ta briga ubuduće možda više neće postojati jer će najnovija konceptna guma reCharge s nepneumatskom konstrukcijom posve ukloniti potrebu za provjeravanjem tlaka i moguće komplikacije zbog probušene gume. Kao manje važne savjete sudionici ispitivanja odabrali su informacije o prometnim zastojima i alternativnim putovima te informacije o najbližim parkiralištima, koje su postigle samo jedan posto. 

Kako piše portal 24sata.hr, ispitivanje je ujedno pokazalo da čak 79 posto Hrvata smatra da će se osobna vozila u našoj budućnosti kretati zrakom. Hrvati su također skloni alternativama benzinskih vozila jer bi u slučaju slobodnog izbora većina odabrala električne (34 posto) ili hibridne (31 posto) automobile, a 35 posto odlučilo bi se za benzinske. Puno su manje oduševljeni dijeljenjem prijevoza. Za to bi se naime odlučilo samo 13 posto ispitanika.  

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video