Vijesti / Automobilizam

Savjeti

PRAVA IZ OSIGURANJA Nekoliko pogrešaka u održavanju vozila može vas ostaviti bez naknade u slučaju nesreće

PRAVA IZ OSIGURANJA Nekoliko pogrešaka u održavanju vozila može vas ostaviti bez naknade u slučaju nesreće
Pixabay.com/Ilustracija

Otkližete li se na snijegu i ledu u drugo vozilo ili neku drugu čvrstu prepreku s ljetnim gumama i zbog ljetnih guma nakon 15. studenog u Republici Hrvatskoj ili možda još ranije, nakon 1 studenog u Austriji, zaboravite na kasko

Svi mediji u zemlji a i šire uoči 15. studenog vrište, apeliraju, upozoravaju na zimsku opremu na automobilima. U Republici Hrvatskoj prema Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Zima traži temeljite pripreme i aktivnosti, nije tu u igri samo pravodobno spremanje zimnice te negdašnje obilno kupovanje kupusa i krumpira da se nađe ako zapadnu snjegovi ili novodobno pravovremeno uplaćivanje skijaških aranžmana uz koje ide i nabava zimske ski opreme sa svim modnim detaljima. Vozilo se također mora opremiti za zimu! Osim zimske opreme koja se tiče guma i lanaca, ne zaboravite na tekućine za hlađenje motora, savjetuje portal revijahak.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sve navedeno u uskoj je vezi s ostvarivanjem prava iz kasko osiguranja. Osiguravajuće kuće doista su dobro promislile što kane a što ne 'pokrivati' policama kasko osiguranja kada su radile na izradi uvjeta za osiguranje automobilskog kaska. Gdje bi oni stigli kada bi pokrili baš sve ali sve... Naravno da se kasko uvjeti razlikuju od jednog do drugog osiguravajućeg društva. Tek kad se krene prijavljivati štetu, brojni vozači k sebi doći ne mogu od uputa iz osiguravajuće kuće, upute koja glasi ali znate to vam nije pokriveno ili niste ispunili uvjete.

Ponovit ćemo po tko zna koji put, čitajte uvjete za osiguranje automobilskog kaska ma kako sitnim slovima otisnuti bili i neovisno o tome koliko stranica imali. Većina osiguravajućih društava izrijekom isključuje iz osigurateljnog pokrića štete nastale kao posljedica korištenja bez propisane zimske opreme sukladno propisima države u kojoj se dogodio osigurani slučaj, osim u slučaju kad šteta nije u uzročnoj vezi sa stanjem na cesti. Otkližete li se na snijegu i ledu u drugo vozilo ili neku drugu čvrstu prepreku s ljetnim gumama i zbog ljetnih guma nakon 15.11. u Republici Hrvatskoj ili možda još ranije, nakon 1.11. u Austriji, zaboravite na kasko! No to nije sve. Štete nastale zbog smrzavanje tekućine za hlađenje motora one su također isključene iz osigurateljnog pokrića kaska mnogih osiguravajućih kuća. Pored toga i za junačenje osiguravajuća društva nemaju nikakvog ali baš nikakvog razumijevanja. Znate kako to bude zimi, bura, snijeg, led, nevera i pojedine ceste ili dionice cesta nerijetko bivaju zatvorene za promet, odnosno određene kategorije vozila. Ukoliko ste vi ipak skloni riziku i zanemarivanju zabrana prometovanja, ne računajte na kasko. Ne, jer kasko u pravilu ne pokriva štete zbog korištenja vozila na ceste ili dionici ceste koja je zatvorena za promet.

Pored toga vodite računa i o nevoljama s neba kao i obvezama koje su posebno propisane kad vas one poklope. Tiče se to zahtjeva za prijavom policiji neposredno nakon odigravanja, odnosno saznanja za štetni događaj. Zovite policiju i ne časite časa s tom aktivnošću, traže osiguravatelji kod kaska! Tako propisuju u svojim uvjetima kako su isključene štete iz osigurateljnog pokrića koje nisu prijavljene policiji neposredno nakon saznanja o štetnom događaju koji se između ostalog tiče oštećenja predmeta osiguranja koja su nastala padom snijega ili leda s krova zgrade ili dijelova zgrade. Neke stvari valja konstatno ponavljati uvjeti za kasko osiguranje nisu isti i ne moraju biti isti kod svih, odnosno kod svakog osiguravajućeg društva stoga bi u dugim jesenjim noćima, prije no što zima zakuca na prozor, valjalo baciti oko i na neatraktivno štivo uvjeta za osiguranje automobilskog kaska, vašeg osiguravajuće društva. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video