Vijesti / Automobilizam

Savjeti

VLAGA U AUTOMOBILU Kako ju izbjeći?

VLAGA U AUTOMOBILU Kako ju izbjeći?
Pixabay.com/Ilustracija

Zaboravljene mokre stvari kao što su mokra odjeća ili obuća te namočena sjedala uzrokuju vlagu u automobilu i dovoljni su da nastane problem neugodnog mirisa

S obzirom na to da je u ovo doba godine teško izbjeći namakanje sjedala ili tepiha, možete pribjeći nekim trikovima koji će izvući vlagu iz kabine.

Dobri odvlaživači

Mokra sjedala pospite sodom bikarbonom jer ona uklanja neugodne mirise, ostavite je da odstoji preko noći i ujutro odstranite usisavačem. Drugi trik je mačji pijesak (silika gel) ili riža u čarapi. Ostavite ih na namočenom mjestu i djelovat će kao odvlaživač. Ovaj trik će pomoći i da se ne magle stakla u automobilu.

Ocat preko noći

Ako i dalje osjećate neugodan zadah vlage, ostavite na podu automobila posudicu s bijelim octom preko noći koji će upiti mirise. Ako uhvatite sunčan dan, otvorite sva vrata i prozračite auto. Uvijek osušite tepihe nakon što se nešto prolije i povremeno ih operite. Kako se ovaj problem ne bi ponavljao, važno je locirati uzročnika vlage. Lako je kad je u pitanju mokar kišobran, no što ako ste sigurni da niste ništa namočili? Začepljeni filteri također mogu biti uzrok nakupljanja vlage u autu pa ih redovno mijenjajte.

Provjerite gumene brtve

Provjerite ima li tragova vode ili vlage u prtljažniku ili u prostoru za rezervni kotač jer se upravo tu skuplja voda u slučaju oštećenih ili napuklih gumenih brtvi vrata ili poklopca prtljažnika, a nikome ne trebaju problemi s korozijom ili strujom. Očistite prostor ispod vjetrobranskog stakla u kojem se često skuplja lišće i prljavština pa se može začepiti ulaz u ventilaciju. Nemojte zaboraviti ni na gumenu cijev za odvod vode kod blatobrana. Također, kroz sitne pukotine na stražnjim svjetlima može ući vlaga u automobilu.

Ne parkirajte na travi

Treba pripaziti i gdje parkirate auto, ako ga ne planirate dulje voziti. Stoji li na travi, može doći do ozbiljnih oštećenja lima. Zemlja, naime, nakuplja vlagu, koja isparava ispod auta. Tako će vitalni dijelovi ovjesa i motora brzo će početi hrđati, a onda trunuti. Parkirate li automobil u garaži, ostavite prozore malo otvorene kako bi zrak mogao cirkulirati. Tako vas neće dočekati neugodan miris vlage kad opet sjednete za volan, savjetuje portal oryx-asistencija.hr.

Obratite pozornost na ove savjete i sigurno nećete imati problema s vlagom u automobilu, no ako ste zanemarili sušenje unutrašnjosti dulje vrijeme, vjerojatno ćete morati odvesti automobil na profesionalno čišćenje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video