Vijesti / Automobilizam

Savjeti

ODRŽAVANJE VOZILA Pranje automobila zimi – da ili ne?

ODRŽAVANJE VOZILA Pranje automobila zimi – da ili ne?
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Zimi često pada kiša ili snijeg pa mnogi pomisle da ne treba prati automobil koji će sutra već opet biti prljav. Nemojte podleći takvom razmišljanju

Vozilo treba prati jednako često kao i ljeti, a razlog više da ne preskočite pranje je i sol na cestama. Iako je antikorozivna zaštita na autima bolja nego prije, sol i prljavština će lako dokrajčiti već načeta oštećenja na limu, čak i ona mikroskopska. Ako ne želite na kompletno pranje, uložite barem nekoliko minuta i kuna kako bi povremeno isprali podvozje i očistili ga od prljavštine i soli. Pazite na to da uklonite svu sapunicu jer se u njoj skriva sva prljavština. Nakon pranja dobro posušite automobil kako se ne bi zaledili vitalni dijelovi poput brava ili brisača.

Ako se odlučite na automatsku praonicu, pripazite da ste skinuli sve ostatke leda i snijega prije dolaska kako četke ne bi prouzročile ogrebotine na limu, savjetuje portal oryx-asistencija.hr. Bilo da auto perete u automatskoj praonici ili ručno, bitno je prethodno pranje kako bi se uklonile grube čestice nečistoće i kako bi se temperaturne razlike smanjile. Pranje ipak preskočite na ekstremnim temperaturama, a to su one niže od 10 stupnjeva ispod nule. Velike promjene temperature ipak nisu dobre za boju, plastiku, moguća je opasnost od smrzavanja brava na vratima ili smrzavanja gumenih brtvi… Naime voda kojom se pere automobil je između 10 i 30 stupnjeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako biste bili sigurni da će vaš automobil 'preživjeti' zimu, dobro se pripremite. Obavezno provjerite, osim podvozja, i neka skrivena mjesta na kojima se korozija hvata. Primjerice, ispod blatobrana, pragova, plastičnih dijelova, branika, na dnu vrata… Kao prevencija pred zimu nije loše ni otići kod stručnjaka provjeriti ima li kakvih oštećenja na laku ili oštećenja na donjem dijelu automobila, a koje niste u mogućnosti provjeriti osim ako auto ne dignete na dizalici. Sva oštećenja sanirati prije nego dođe do veće štete. Dodatni programi s vrućim voskom ili zaštitom podvozja nisu posve nužni ali svatko može odlučiti ako želi s takvom dodatnom njegom počastiti sebe i svoje vozilo.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video