Vijesti / Automobilizam

Održavanje vozila

NEUGODNI MIRISI I VLAGA Kako možete sami očistiti klima uređaj?

NEUGODNI MIRISI I VLAGA Kako možete sami očistiti klima uređaj?
Davor Puklavec/PIXSELL

Povremeno bi to bilo dobro učiniti i zbog samog čišćenja sustava od gljivica i bakterija koje će se tamo nastaniti

Osjetite li neugodan miris iz vašeg klima uređaja možete i sami provesti dezinfekciju. Štoviše, povremeno bi to bilo dobro učiniti (jedanput godišnje ili jedanput u dvije godine) i zbog samog čišćenja sustava od gljivica i bakterija koje će se tamo nastaniti. Zbog njih možete razviti simptome slične prehladi. Jedna od opcija je odvesti automobil na servis i prepustiti posao stručnjacima (to se uvijek može preporučiti). Ako pak nemate vremena, dezinfekciju klima uređaja možete učiniti i samostalno.

– Postoje posebni sprejevi za čišćenje klima-uređaja koje ćete staviti na pod vozila, ispod plastične armature – objašnjava tehnički savjetnik u HAK-u Marin Morava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sprej postavite na pod kod suvozačeva mjesta, ispod njega stavite krpu veće površine ili ručnik. Uključite ga, uključite i klima uređaj, prilagodite ga na recirkulaciju zraka. Zatvorite sva vrata i pustite da motor radi oko 15 minuta. Naravno, uza se uvijek imajte i rezervni ključ da se vozilo slučajno ne bi samo zaključalo. 

Klima uređaj možete čistiti i posebnom pjenom, ali to je malo kompleksnije. Naime, morate izvaditi filtar klime te manji dio sadržaja isprazniti na isparivač klima uređaja, a već dio u sve ventilacijske otvore – pomoću cjevčice koja ide uz pjenu i koju je potrebno što dublje ugurati u ventilacijske otvore vozila. Pustite pola sata da pjena djeluje i potom uključite motor te uključite klime uređaj na najsnažniju ventilaciju. Svi ventilacijski otvori moraju biti – otvoreni! 

Ne zaboravite, preporučljivo je mijenjati filtar kabine dvaput godišnje (mnogi će to rijetko učiniti) ili barem jedanput u proljeće, savjetuje portal revijahak.hr. Nečistoće koje se nakupe na filtru smanjuju protok zraka i efikasnost rada ventilacijskog sustava.

Najnovije

Reci što misliš!