Vijesti / Automobilizam

Manipulacije kilometražom

ŠTO POKAZUJE TEST TRI NOVIJA AUTOMOBILA? Namještanje kilometraže na njima nije nikakav problem

ŠTO POKAZUJE TEST TRI NOVIJA AUTOMOBILA? Namještanje kilometraže na njima nije nikakav problem
Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija

S namještanjem i skidanjem broja kilometara plaća viša cijena za rabljeni automobil, ali takve manipulacije opasno utječu na sigurnost automobila i servisne troškove

Premda se i Europska unija očitovala po pitanju namještanja kilometraže na rabljenim vozilima, promjena nema, odnosno na novim automobilima nije nikakav problem poigrati se s kilometrima. Pokazuje to i istraživanje Njemačkog autokluba (ADAC). U tu su svrhu nasumično izabrana tri automobila: Ford Kuga iz 2019., Opel Grandland X iz 2020. i Peugeot 208 iz 2019.

Rezultati su pokazali da se kilometraža može krivotvoriti već nakon nekoliko minuta, pristupom odgovarajućim uređajem. U dva od tri pregledana automobila bilo je dovoljno priključiti uređaj u ugrađenu dijagnostičku utičnicu. U slučaju Opela, uređaj je morao biti priključen na brzinomjer. Za više od 170 drugih modela od 2019. postoje i stavke u izborniku uređaja za namještanje, jer se ADAC registrirao na slobodno dostupnim stranicama proizvođača uređaja. Tako se, prema ADAC -u, još uvijek ne primjenjuje trenutna uredba EU -a prema kojoj se kilometraža mora sustavno štititi u automobilu. Zakon je na snazi za nove modele vozila od rujna 2017. godine, a za sva nova vozila od rujna 2018. godine, piše portal revijahak.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Većina žrtava su privatni kupci polovnih automobila. Plaća se viša cijena za rabljeni automobil, ali takve manipulacije opasno utječu na sigurnost automobila i servisne troškove. Ako, na primjer, zupčasti remen pukne jer se ste zbog namještanja kilometara propustili servis, to može dovesti do oštećenja motora koje košta i do nekoliko tisuća eura.

Prema ADAC -u, većina radionica i stručnjaka za motorna vozila ne mogu otkriti profesionalno izvedenu manipulaciju brojačem kilometara. Pretpostavlja se da je svaki treći automobil u Njemačkoj s namještenom kilometražom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video