Vijesti / Automobilizam

Naplata cestarine

PRAVILA SU JASNA Znate li koliko vozača gubi karticu za naplatu autoceste i nema novac za plaćanje?

PRAVILA SU JASNA Znate li koliko vozača gubi karticu za naplatu autoceste i nema novac za plaćanje?
Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija

Financijski je mnogo teža opcija gubitak magnentne kartice za naplatu cestarine. Pazite, pravila su slična u većini država s ovakvim tipom naplate

Svašta nam se događa, u današnje vrijeme koje je toliko brzo (ritam si često sami namećemo), često jurimo, a koncentracija popušta. Gubimo stvari, a novčanici, mobiteli i kartice ostaju nam u trgovinama, ispadaju iz džepova dok hodamo… Koliko često se događa da izgubimo magnetne kartice koje smo preuzeli na ulasku na autocestu ili da smo zaboravili novčanik pa nemamo mogućnosti platiti autocestu? Pitali smo Hrvatske autoceste imaju li informaciju koliko je bilo takvih slučajeva u 2021. godini i što se tada događa? Uglavnom, plaćanje ćete teško izbjeći, piše portal revijahak.hr.

– Uvodno želimo pojasniti način naplate cestarine  na autocestama. U zatvorenom sustavu naplate cestarine u Republici Hrvatskoj kao i u drugim zemljama koje koriste ovakav sustav naplate cestarine, korisnici ne mogu koristiti mrežu autocesta bez evidentiranja na ulazu, a obveza plaćanja cestarine nastaje prilikom izlaska s autoceste. Korisnik, na ulazu autoceste, uzima naplatnu magnetnu karticu i obavezan je istu predati operativnom radniku naplate cestarine na izlazu s autoceste kako bi se na temelju podataka s magnetske kartice naplatila cestarina za korištenu dionicu i odgovarajuću skupinu vozila. Obveza korisnika autoceste nije samo plaćanje cestarine nego i predaja naplatne magnetne kartice, odnosno medija za plaćanje cestarine. Sustav naplate cestarine očitavanja magnetnih kartica radi po zadanim parametrima unutar sustava. Kao i u svakom drugom poslovanju koje se temelji na magnetnoj kartici, ista služi za utvrđivanje stvarnog korištenja usluge. Svi korisnici upoznati su s uvjetima plaćanja cestarine, a koji su između ostalog  otisnuti i na magnetnoj kartici – objasnili su na početku iz Hrvatskih autocesta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naravno, nemogućnost da pokažete karticu ili da platite iznos cestarine za sobom nosi i posljedice.

– Slijedom iznesenog, ako korisnik na izlaznu naplatnu postaju dođe bez magnetne kartice prekršio je Opće uvjete plaćanja cestarine te je u tom slučaju propisano da se korisniku naplaćuje ugovorna kazna u visini dvostrukog iznosa cestarine od mjesta izlaska s autoceste prema važećem cjeniku za najdužu dionicu i odgovarajuću skupinu vozila. U slučaju gubitka naplatne kartice blagajnik naplate cestarine nema mogućnost (bez naplatne kartice) utvrđivanja ulazne naplatne postaje, slijedom čega se naplaćuje Ugovorna kazna. Isti način penalizacije, u slučaju gubitka magnetne kartice, primjenjuje se i u ostalim europskim zemljama s istim sustavom naplate cestarine (Italija, Francuska …). Napominjemo da  ugovorna kazna nije donesena s ciljem kažnjavanja korisnika već prvenstveno predstavlja dio financijske dokumentacije poslovanja i zaštite prihoda od cestarine, a posljedično služi i u svrhu sprečavanja eventualne zloupotrebe i manipulacije  korištenja autocesta. Ugovorna kazna naplaćuje se od uvođenja sustava naplate cestarine.

Dakle, jasno je koliko će vas koštati gubitak kartice, a sve možete i dodatno provjeriti. Opći uvjeti korištenja autoceste i naplate cestarine Hrvatskih autocesta d.o.o. mogu se vidjeti na stranici hac.hr/hr/cestarina. Kakve su brojke prošle godine i koliko je vozača stiglo na naplatne kućice s izjavom nemam novac, nemam kartice?

– Na svim dionicama autocesta na kojima Hrvatske autoceste d.o.o vrše uslugu naplate cestarine tijekom 2021. godine realizirano je preko 55 milijuna transakcija. U prvih jedanaest mjeseci 2021. godine 19.096 korisnika nije imalo magnetsku naplatnu karticu prilikom izlaska s autoceste, dok je 3112 situacija evidentiranih kao transakcija u kojoj korisnik nije imao sredstva za plaćanje cestarine (izgubljen novčanik, ne prolazi bankovna kartica, a korisnik nema drugih sredstava plaćanja..,), u ovom slučaju korisniku se ispisuje Izjava o neplaćanju cestarine. Na temelju podataka upisanih  u Izjavi  o neplaćanju cestarine korisniku se naknadno na kućnu adresu dostavlja račun za plaćanje cestarine. Isto tako svakom korisniku koji naknadno pronađe i vrati magnetnu karticu, HAC izvrši povrat sredstava u iznosu razlike ugovorne kazne i korištene dionice – zaključuju iz Hrvatskih autocesta.

Utješno je, ako nemate novca ili onaj vrijedni komad plastike koji zovu kreditnim karticama, račun za cestarinu ćete dobiti na adresu, a to je i mnogo jeftinija opcija nego izgubiti naplatnu magnetnu karticu. Budite oprezni, posebno s magnetnim karticama, ostavite ih na vidljivom mjestu u automobilu (otvoreni pretinci uz mjenjač?), gdje vam neće ispasti ispod sjedala, ne odlažite ih po džepovima hlača ili jakni. Nerijetko ćete stati na odmorištu ili benzinskoj stanici i čeprkati po džepovima, a tada biste mogli izgubiti taj dragocjeni papir. Kao što ste pročitali, pravila su ista u Hrvatskoj, Italiji ili Francuskoj, odnosno u svim državama s ovakvim sustavom naplate pa budite oprezni i u inozemstvu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video