Vijesti / Automobilizam

Istraživanje

SKLONOST POŽARIMA Koja su vozila u većoj opasnosti, električni automobili, hibridi ili benzinci?

SKLONOST POŽARIMA Koja su vozila u većoj opasnosti, električni automobili, hibridi ili benzinci?
Pixabay.com/Ilustracija

Najviše problema s požarima imaju hibridi, a najmanje električni automobili

S vremena na vrijeme vidjeli smo vijesti o proizvođačima koji povlače određene elektrificirane modele zbog opasnosti od požara u baterijama. Možda je najozloglašeniji slučaj Chevrolet Bolta EV, koji je General Motors koštao stotine milijuna, ali nije jedini: Ford Kuga plug-in hibrid, Hyundai Kona ili BMW plug-in hibridi morali su biti opozvani zbog opasnosti od požara. Može li se reći da su požari rizik koji treba uzeti u obzir u električnom automobilu?

Vjerojatnost je mala, ali postoji. Međutim, postoje podaci koji pokazuju da je rizik od požara u električnom automobilu puno manji nego u benzinskim vozilima, prema studiji koja je prikupila podatke od Nacionalnog odbora za sigurnost u prometu Sjedinjenih Američkih Država, Ureda za statistiku u prometu SAD-a i podaci iz poziva na reviziju od strane američke vlade, piše portal revijahak.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema podacima prikupljenim u studiji, u Sjedinjenim Državama su 2020. godine prijavljena 52 požara na električnim automobilima, što je 25 požara na svakih 100.000 prodanih električnih automobila. Međutim, bilo je 199.533 požara u benzinskim automobilima, što je ekvivalentno 1530 požara na svakih 100.000 prodanih automobila. Studija ističe da su požari u električnim vozilima puno rjeđi nego u benzinskim: prema podacima koje je prikupio AutoInsuranceEZ, vjerojatnost da će se benzinski automobili zapaliti je deset puta od električnih automobila. Brojka je slična onoj koju je prije nekog vremena objavio Tesla, uvjeravajući da je 11 puta veća vjerojatnost da će se požar dogoditi u automobilu na benzin nego u električnom.

Međutim, najvjerojatnije od požara stradati hibridni automobili. U automobilima ove vrste zabilježen je 16.051 požar, što je ekvivalentno 3474 požara na svakih 100.000 prodanih hibridnih automobila u SAD-u. Udio je puno veći od benzinskih i električnih automobila, što je s druge strane logično, uzimajući u obzir da hibridi imaju dva glavna zapaljiva elementa: gorivo i baterije.

Ono što je sigurno je da je požar u električnom automobilu obično puno teže ugasiti zbog same kemije baterija jer može uzrokovati samozapaljenje ćelija, ekstremno visoke temperature i mogućnost naknadnog zapaljenja koji zahtijevaju posebnu intervenciju vatrogasaca.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video