Vijesti / Automobilizam

Servis vozila

NE ŽELITE DA VAS 'PREVESLAJU'? Ovo su stvari koje vam mehaničar neće reći…

NE ŽELITE DA VAS 'PREVESLAJU'? Ovo su stvari koje vam mehaničar neće reći…
Pixabay.com/Ilustracija

Pri izboru mehaničara najvažnije je prije zatražiti preporuke, raspitati se o godinama poslovanja, licencama i vrsti opreme...

Mnogi vozači imali su neugodna iskustva sa serviserima njihovih automobila, poput situacija da nešto nije odrađeno, ili je naplaćeno tri puta više nego što je trebalo biti. Prije svega, treba naglasiti da ‘knjigu ne treba suditi po koricama‘. To znači da ako mislite da će vas obrtnička automehaničarska radiona u kojoj radi jedna ili dvije osobe ‘oderati‘ čim vas vide, a da je korporacijski ovlašteni servis jedino mjesto gdje ćete dobiti poštenu profesionalnu uslugu, u krivu ste. Nepoštenih ljudi ima svugdje.

Doduše, mali automehaničarski obrti više su izloženiji konkurenciji i ovise o svojim klijentima, stoga u pravilu moraju paziti kako se ponašaju i rade, dok ovlašteni servisni centar dobro zna koliko je novih modela prodano i da je za njih servis obavezan u idućim godinama. Pri izboru mehaničara najvažnije je prije zatražiti preporuke, raspitati se o godinama poslovanja, ponuđenim jamstvima, licencama i vrsti opreme koja se koristi. Nikada nemojte potpisivati prazan obrazac za autorizaciju. Uvijek uzmite potpisani radni nalog s posebnom procjenom za svaki posao i jamstvima koja se primjenjuju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bitan faktor je i oprema. Odvesti automobil s nepoznatim problemima s motorom u radionu bez dobrog čitača grešaka i alata za skeniranje nije pametno. Izbjegavajte one mehaničare koji kažu ‘ne treba mi fensi oprema‘. Ako je mijenjate gume, raspitajte se o ‘datumu proizvodnje‘, posebno ako dobivate neuobičajeno povoljnu ponudu. Možda ćete dobiti ‘nove‘ gume stare tri godine, što je posebno riskantno ako su u pitanju zimske gume. Najbolji štit od moguće prevare je znati nešto o svom automobilu. Informirajte se u pogledu toga što se treba mijenjati i koji su najčešći kvarovi odnosno slabe točke vašeg vozila. Prilikom naručivanja na servis pitajte možete li donijeti svoje dijelovi i možete li promatrati proces servisa. Raspitajte se i o jamstvu. Neki od dijelova imaju vrlo dugo jamstvo, a besplatna zamjena često je propisana zakonom.

Uvijek tražite svoje stare dijelove. Tako ćete znati da su oni zapravo promijenjeni, i s druge strane, jesu li uopće trebali biti promijenjeni. Uz to, tržište je preplavljeno jeftinim dijelovima iz Kine, pa tražite istu marku i zamolite da vidite kutiju. Obrt koji nema skrivene namjere možete prepoznati po tome što će vam odmah uzeti podatke, pitati vas što nije u redu, te onda odmah otvoriti radni nalog. Mehaničara koji odmah želi mijenjati pola automobila možete odmah prekrižiti. Obratite pozornost i na vrijeme kad vozite automobil mehaničaru. Najbolje je početak tjedna. Ne dovodite automobil u petak poslijepodne, jer bi mehaničari mogli požuriti s poslom kako bi im vikend počeo ranije.

I za kraj, ako ste zadovoljni, podržite one mehaničare koji kvalitetno rade. Otiđite na internet i svugdje pohvalite obrt koji je na vašem automobilu odradio dobar posao, savjetuje portal jutarnji.hr/autoklub.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video