Vijesti / Automobilizam

Električni automobili

GDJE JE NAJSKUPLJE, GDJE NAJJEFTINIJE, A GDJE BESPLATNO? Sve o punjenju električnih automobila u Hrvatskoj

GDJE JE NAJSKUPLJE, GDJE NAJJEFTINIJE, A GDJE BESPLATNO? Sve o punjenju električnih automobila u Hrvatskoj
Pixabay.com

Objavom cijena punjenja na HEP-ovim punionicama besplatno punjenje postaje iznimka, a ne pravilo

Dugi su niz godina hrvatski vozači (i posjetitelji naše zemlje) uživali u blagodatima besplatnog punjenja svojih elektrificiranih vozila. Premda još uvijek postoje mjesta na kojima se automobil može besplatno napuniti, takva su mjesta sve rjeđa, a visoke cijene punjenja sve češća pojava. HEP odnosno ELEN punionice su do siječnja 2022. godine bile tražena mjesta jer su i na autocestama omogućavale besplatno punjenje; od 24. siječnja 2022. počinje naplata punjenja na autocestama A1, A2, A3, A4 i A6. Drugi davatelji već neko vrijeme (i u gradovima i na autocestama) naplaćuju uslugu punjenja.

Ipak, kako piše portal revijahak.hr, s jednim punjenjem baterije čak i uz visoke cijene punjenja ipak ćete proći povoljnije nego s punjenjem benzina ili dizela u svoj rezervoar. Ali, poskupljenje električne energije od 1. travnja moglo bi donijeti još i veće cijene na punionicama. Mnogima će stoga najbolje rješenje biti punjenje kod kuće, u garaži ili dvorištu jer je tada cijena jednog kWh minimalno 50 lipa ili više, ovisno kakav tarifni model koristite. Punjenje baterije od cca 50 kWh kod kuće će vas koštati oko 25 kuna, a na javnoj punionici čak i više od 250 kuna. Izlaskom iz dvorišta dočekat će vas ove cijene kilovata…

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijena punjenja preko ELEN (HEP) punionica ovisi o dobu dana odnosno dobu godine jer se viša tarifa tijekom zimskog računanja vremena naplaćuje od 7 do 21 sat, a niža od 21 do 7 sati ujutro. Pri ljetnom računanju vremena viša tarifa se primjenjuje od 8 do 22 sata, a niža od 22 sata navečer do 8 ujutro. Punite li vozilo nazivnom snagom do 22,1 kW tada će vas jedan kWh u višoj tarifi koštati 2,70 kn, a u nižoj 2,31 kn. Punjenje snagom od 22,2 do 50 kW u višoj tarifi košta 3,50 kn, a u nižoj 2,90 kn/kWh. Podržava li vaše vozilo punjenje snagom većom od 50 kW tada ćete u višoj tarifi platiti 4,95 kn/kWh, a u nižoj 4,45 kn/kWh. Navedene cijene za najslabiju snagu punjenja vrijede do 180 minuta, za srednje jako 60 minuta, a s punjačem snage iznad 50 kW možete po ovim cijenama puniti vozilo maksimalno 45 minuta. Svaka se sljedeća minuta naplaćuje za jednu dodatnu kunu.

Petrol naplatu punjenja na oko 100 e-punionica obavlja preko mobilne aplikacije OneCharge, a cijena se kreće od 1,99 kn/kWh za nazivnu snagu punjenja do 22 kW, 2,99 kn/kWh za snagu od 22,01 do 50 kW te 4,99 kn/kWh ako je snaga punjenja veća od 50,01 kW. Dodatnih 50 lipa više koštat će vas kilovat ako nemate trajnu registraciju na Petrolovu uslugu punjenja. Ograničeno je trajanje punjenja – 180 minuta do 22 kW, 60 minuta na punjaču snage od 22,01 do 50 kW te 40 minuta na punjačima nazivne snage iznad 50,01 kW. Za svaku sljedeću minutu punjenja naplatit će vam se i cijena po kWh i dodatnih 0,50 kn (22 kW, naplata samo u periodu od 7:00 do 20:00 sati)), 1,10 kn (od 22,01 do 50 kW) te 2,20 kn za punjenje snagom iznad 50,01 kW.

Za punjenje na Tifonovih 11 lokacija koristi se MOL Plugee aplikacija, a i kod njih se isplati prethodno trajno registrirati jer su cijene za neregistrirane korisnike više za 80 lipa po kilovat-satu. AC punjenje izlaznom snagom od 22 do 43 kW košta 1,80 kn/kW, dok uz snagu veću od 50 kW jedan kilovat košta 3,00 kune. Punite li automobil duže od 30 minuta, naplaćuje se dodatna naknada od 0,04 kn/min. Ako se baterija napuni do 100 posto, i dalje vam se naplaćuje naknada po minuti. Daleko skuplje će vas koštati plaćanje usluge na blagajni: za 35 kn preko AC 22-43 kW izlaznu snagu dobit ćete 10 kWh (odnosno 3,50 kn/kWh), a plaćenih 90 kuna uključuje brzo DC punjenje za 20 kWh (odnosno 4,50 kn/kWh).

Hrvatski Telekom ima 330 mjesta za punjenje u više od 90 hrvatskih gradova, a usluga funkcionira preko mobilne aplikacije espoTs putem koje je moguće i rezervirati vrijeme za punjenje. Potrebno vam je minimalno 200 kuna za korištenje HT-ove usluge, koliko košta prepaid T-RFID kartica, a iznos se zatim troši na punjenje. Ukoliko naiđete na neku od njihovih punionica na kojoj se ne naplaćuje punjenje, dovoljno je samo prisloniti karticu, a iznos se neće umanjivati. Nadoplata iznosa na kartici obavlja se preko espoTs aplikacije. Na većini svojih punionica HT uslugu punjenja naplaćuje prema kWh, a cijene su poprilično konfuzne jer ovise o lokaciji pa ćete na jednom mjestu kWh preko CHAdeMO priključka platiti 2,60 kn, na drugom 2,44 kn, na trećem 1,95 kn, a na četvrtom mjestu 1,78 kn. CHAdeMO plug brzo punjenje košta 2,84 kn/kWh ili 2,44/kWh. Cijena preko Type-2 priključka je od 2,11 preko 2,25 i 2,44 do 2,60 kn/kWh. Morat ćete dobro proučiti cjenik prije nego li saznate koliko će vas koštati punjenje. HT u Zagrebu na lokacijama jednog trgovačkog centra punjenje naplaćuje samo u periodu od 22:00 do 6:59 sati, a minuta punjenja košta 1,06 kuna. U radno vrijeme trgovačkog centra punjenje je besplatno. Nađete li se u Rovinju, i tamo ćete punjenje platiti po minuti, a cijena jedne minute je na dvije lokacije 0,30 kuna, dok na trećoj lokaciji minuta punjenja košta 0,15 kuna.

U Hrvatskoj postoji ukupno osam lokacija za punjenje Teslinih vozila te su raspoređene tako da bez problema možete putovati po cijeloj Hrvatskoj, bez straha da ćete ostati bez struje u bateriji. Punjenje je moguće preko mobilne aplikacije Tesla, a cijene nisu jednake na svim mjestima – na punionici u Slavonskom Brodu cijena je 2,95 kn/kWh dok je kod Karlovca 3,05 kn. U prosjeku je 3,00 kn/kWh.

Odlučite li se u Zagrebu napuniti vozilo u nekoj od šest javnih garaža, to će vam biti izuzetno povoljno jer plaćate samo satnu parkirališnu kartu, a ona je trenutno umanjena za 50 posto. Većina trgovačkih centara ne naplaćuje punjenje, ali postoje i oni koji uslugu naplaćuju tijekom cijelog dana ili samo u vrijeme kad je centar zatvoren za kupce. Svi davatelji usluge punjenja nude aplikacije za iOS (Apple) i Android pametne telefone, ali ako ste vlasnik novijeg Huawei modela i koristite AppGallery trgovinu u tom slučaju nećete moći koristiti uslugu preko pametnog telefona jer ne postoji podržana aplikacija.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video