Vijesti / Automobilizam

Održavanje vozila

ZAMKE PROLJETNOG ČIŠĆENJA Može li pranje motora naštetiti vašem automobilu?

ZAMKE PROLJETNOG ČIŠĆENJA Može li pranje motora naštetiti vašem automobilu?
Pixabay.com/Ilustracija

Mnogi smatraju da pranje motora uopće ne utječe na rad i trajnost automobila te da je taj posao suvišan

Za većinu vozača proljetno čišćenje automobila je jednostavan posao. Ako želite izbjeći nepotreban trošak pranja u autopraonici, malo vode, šampona, spužva, krpa i usisavač dovoljni su za povratak sjaja limenom ljubimcu. No, koliko detaljno treba prati automobil, treba li dignuti poklopac motora i zglancati mašinu? Oko tog pitanja lome se koplja, mnogi smatraju da pranje motora uopće ne utječe na rad i trajnost automobila te da je taj posao suvišan. Drugi pak smatraju kako se čist motor automobila koji nije 'zagušen' prljavštinom lakše hladi i bolje radi.

Tijekom godina eksploatacije, prljavština s prometnica, trulo lišće, izmjene ulja i raznih tekućina na što se kasnije uhvati i prašina, definitivno nagrđuje motorni prostor. Stoga bi održavanje motornog prostora i pranje motora trebalo biti zdrava navika održavanja automobila koja pridonosi duljem vijeku vozila, ali i sigurnosti. Iako je motor vrlo zahvalan za čišćenje, svakako pripazite na nekoliko pravila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Direktno pranje šmrkom definitivno se ne preporučuje. Poželjno je koristiti komprimirani zrak jer ćete tako izbjeći bilo kakvu štetu od vode na elektronskim sustavima ili kontrolnoj jedinici. Nakon što uklonite krupne nečistoće, potrebno je 'ispuhati' vidljive dijelove od blata i masnoća, a najbolje sredstvo za pranje je antikorozivni sprej ili antikorozivno tekuće sredstvo za odmašćivanje. Također, pripazite da motor perete ujutro, kada je potpuno hladan. Prilikom ispiranja, koristite minimalnu količinu vode i sredstva za čišćenje, a ako niste sigurni hoće li mlaz oštetiti elemente motora, dovoljno je isprati motor blagim mlazom običnog crijeva za pranje. Za potpunu sigurnost, motor možete isprati i samo vlažnom krpom koja će ukloniti prljavštinu.

Vlasnici starijih automobila mogu biti mirniji jer je pranje motora manje rizično zbog toga što imaju manje elektronike, no i kod njih nakon pranja valja komprimiranim zrakom dobro posušiti sve električne sklopove, razvodnik paljenja, kablove za svjećice i bobinu.

Za kraj, kako piše portal jutarnji.hr/autoklub, prednosti pranja motora su jasne. Osim estetskog dojma, ispiranje motora vodom omogućuje vizualnu provjeru propuštanja ulja ili vode, a lakše se uoči i eventualna pohabanost gumenih i plastičnih crijeva ili dotrajali remen. Važno je napomenuti da motor doista efikasnije radi ako nije opterećen debelim slojem masnoće i prašine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video