Vijesti / Automobilizam

Zanimljivosti

'CRNO ZLATO' Što se sve dobiva od sirove nafte?

'CRNO ZLATO' Što se sve dobiva od sirove nafte?
Pixabay.com/Ilustracija

Sirova nafta ima mnogo velikih molekula i kada ih razbijete na manje molekule, volumen se povećava. Finalni proizvodi zauzimaju više prostora od sirove nafte koja ulazi u proces obrade

Danas sa zebnjom pratimo cijene nafte i na svaki skok cijene barela reagiramo s nevjericim i pitanjem kako će se to odraziti na naš budžet. U posljednje vrijeme cijene su pale, sada malo rastu (na oko 105 dolara po barelu), ali dalako je to od najsumornijih predviđanja od 180 dolara po barelu, piše portal revijahak.hr.

Znate li što je barel nafte? Mjera je to za bačvu u koju stane 159 litara 'crnog zlata'. Znate li koliko se proizvoda dobije od te jedne bačve? Omjeri variraju pa samo uzeli jednu uopćenu procjenu da vam lakše objasnimo. Dakle, od 159 litara nafte dobiva se ukupno 170 litara raznih proizvoda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sirova nafta ima mnogo velikih molekula i kada ih razbijete na manje molekule, volumen se povećava. Finalni proizvodi zauzimaju više prostora od sirove nafte koja ulazi u proces obrade.

Od tih 170 litara proizvoda 73 litre otpada na benzin, dizel čini oko 40 litara, kerozin 15,5 litara, a ostatak su ukapljeni naftni plin, asflat, petrokemijska i druga ulja, koks, butan… Većina proizvoda koristi se u raznim industrijama pa naften prerađevine možemo naći u gumama, kozmetivi, igračkama, sapunu, lećama…

Najnovije

Reci što misliš!