Vijesti / Automobilizam

Savjeti

METODE ZA UŠTEDU GORIVA Zašto nije dobro isključivati motor automobila kada stojite na samaforu?

METODE ZA UŠTEDU GORIVA Zašto nije dobro isključivati motor automobila kada stojite na samaforu?
Pixabay.com/Ilustracija

Često paljenje i gašenje hladnog motora ima negativan utjecaj na njegovu trajnost i vijek trajanja akumulatora

Ideje za uštedu goriva u ovim teškim vremenima? Logičan odgovor bio bi koristiti javni prijevoz ili voziti se biciklom, ali komfor automobila nam je često draži, a i biciklistička infrastruktura u mnogim hrvatskim mjestima nije razvijena. Možda će nekim vozačima sa starijim modelima automobila, koji nemaju start/stop funkciju, pasti na pamet na semforima ili u dužim zastojima ugasiti motor? No to često nije pametna ideja.

Dobar primjer je start/stop sustav, odnosno automobil s tim sustavom. Start/stop neće intervenirati kada je motor hladan. Računalo zna da je motor najučinkovitiji kada je potpuno zagrijan. Stoga će održavati motor u radu dok ne postigne optimalnu temperaturu. Na vašoj instrumetnoj ploči pojavit će se crveni simbol start/stop sustava (slovo A okruženo linijom sa strelicom) ili neka druga poruka da sustav ne radi, odnosno da ne isključuje motor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako nemate start/stop sustav izbjegavajte gašenje motora dok stojite na semaforu – ako mislite tako uštedjeti gorivo – i to pogotovo ako je motor hladan. Nećete uštedjeti niša, a često paljenje i gašenje hladnog motora ima negativan utjecaj na njegovu trajnost i vijek trajanja akumulatora. Zapamtite da potpuno gašenje, bez dodavanja kontakta, gasi i svjetla na automobilu, što vas čini manje uočljivima vozilima koja dolaze iza vas ili vam dolaze ususret, upozorava portal revijahak.hr.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video