Vijesti / Automobilizam

personalizirane registarske pločice

REGISTARSKE PLOČICE PO NARUDŽBI Što je to i koliko to treba platiti?

REGISTARSKE PLOČICE PO NARUDŽBI Što je to i koliko to treba platiti?
T.K.

Ako vam je važan registarski broj vozila, poželjet ćete odabrati registarske pločice baš s točno određenim registarskim brojem, datumom rođenja djeteta, nekom sretnom kombinacijom...

Izgled registarskih pločica za vozila u Republici Hrvatskoj, nije neka enigma. Kako one izgledaju znaju svi, čini se na prvu. Međutim, bilo je tu mnogo sporova i prijepora, osobito od kada smo ušli u Europsku uniju. Neki su imali potrebu malo i 'doraditi' svoje pločice EU oznakama, lijepeći naljepnice s plavom podlogom i mnoštvom zvjezdica. Ne samo da takva dorada nije mudra nego je i kažnjiva.

Kako izgledaju registarske pločice za vozila u Republici Hrvatskoj definirano je propisom. Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila. Krajnje suhoparno. Registarske pločice za vozila izrađene su od metala, presvučene reflektirajućom folijom, bijele su boje na kojima je crnim slovima otisnuta oznaka registracijskog područja i registarski broj vozila. Na krajnjoj lijevoj strani registarske pločice otisnuta je razlikovna oznaka Republike Hrvatske, a između oznake registracijskog područja i registarskog broja otisnut je grb Republike Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ono što vlasnicima zna biti 'osobito' zanimljivo je registarski broj njihovog vozila. Registarski broj vozila sastoji se od tri ili četiri numeričke i jedne ili dvije slovne oznake, kaže propis. Ako imate neki 'fetiš' na registarski broj vozila, poželjet ćete odabrati registarske pločice baš s točno određenim registarskim brojem. Na primjer, datum rođenja i inicijali vašeg djeteta (ZG 1010 AG). Možda zaluđenost nekim filmskim likom zahtjeva da tablica ima oznake ZG 007 JB.

Vlasnik vozila može naručiti registarske pločice s unaprijed zadanim registarskim brojem pod uvjetom da je zatraženi registarski broj slobodan. To su registarske pločice po narudžbi. Imajte u vidu kako registarski broj na registarskim pločicama po narudžbi ne može sadržavati slova Č, Ć, Đ, Š i Ž. To je problem ako vam inicijali odgovaraju upravo tim slovima.

Pločice po narudžbi – koliko košta ostvarenje želje za takvim registarskim pločicama?

Cijena registarskih pločica izrađenih pojedinačno s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom – po narudžbi, utvrđena je Rješenjem o utvrđivanju cijena obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica i iznosi:
1. Registarske pločice – par – 278,00 kn
2. Registarska pločica za vozilo uključujući traktore i radne strojeve, na koje se ne mogu pričvrstiti pločice pod rednim brojem 1. ove točke – komad – 166,00 kn
3. Registarska pločica za motocikl i četverocikl – komad – 166,00 kn
4. Registarska pločica za moped i laki četverocikl – komad – 166,00 kn
5. Registarska pločica – zamjena za oštećenu – komad – 166,00 kn
Još jedna sitna ali jako bitna napomena. Trebate razlikovati registarske pločice po narudžbi od registarskih pločica po izboru. To nije isto, nije ni slično a i cijena je različita.

 A koja je točno cijena registarskih pločica po izboru?

Odgovor se nalazi u Rješenju o utvrđivanju cijena obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica i iznosi:
1. Registarske pločice – par – 2.000 kn
2. Registarska pločica – komad – 1500 kn
3. Registarska pločica – zamjena za oštećenu – komad – 1.500 kn.

Izvor: revijahak.hr

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video