Vijesti / Automobilizam

Sigurnost prometa

VOŽNJA BEZ VOZAČKE DOZVOLE Koliko smrti i ozljeda su uzrokovali neodgovorni vozači?

VOŽNJA BEZ VOZAČKE DOZVOLE Koliko smrti i ozljeda su uzrokovali neodgovorni vozači?
Pixabay.com/Ilustracija

Policija je u prvih osam mjeseci ove godine na cesti zatekla 3847 vozača bez položenog vozačkog ispita. Takvi su skrivili 242 nesreće s nastradalim osobama. Lani su vozači bez položenog vozačkog ispita ubili 36 osoba

Zadnjih dana oči bodu teške nesreće koje su skrivili vozači koji vozačku dozvolu nisu ni stekli ili im je ona bila oduzeta – slovenska maloljetnica ubila je 34-godišnjeg vozača motocikla, otevši mu prednost na cesti, vozač u Udbini sebe i suvozačicu; pijani vozač traktora kod Ludbrega kriv je za ozljede dviju djevojčica… 

Brzi, pijani, otimaju prednost

Da zagrebemo malo dublje, našli bismo još slučajeva kojima je zajednički element vozač (ili vozačica) koji je tešku prometnu nesreću skrivio bez važeće vozačke dozvole u džepu. Je li ove godine – u odnosu na isto razdoblje prošle godine – na našim cestama veći broj takvih vozača ili su sada uočljiviji jer su izazvali više nesreća? Po informacijama iz MUP-a, ovo drugo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U osam mjeseci 2022. godine u prometu smo evidentirali 3847 prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita, bez prometnih nesreća. U istom razdoblju prošle godine takvih je prekršaja bilo 4267 – odgovaraju nam iz MUP-a. Dakle, tu se radi samo o vozačima koji 'nisu imali sreće' pa su ih plavci u sklopu redovne kontrole prometa – ili zbog nekog drugog uočenog prekršaja – zaustavili pa otkrili i da voze bez da su položili vozački ispit. Tome treba pribrojati i vozače kod kojih se nedostatak vozačke dozvole utvrdio tek nakon što su izazvali prometnu nesreću. Njih je u prvih osam mjeseci ove godine bilo 242, odnosno dogodile su se 242 prometne nesreće s nastradalim osobama, a koje su uzrokovali vozači bez položenog vozačkog ispita. U istom razdoblju 2021. godine evidentirano je 179 takvih prometnih nesreća, kazuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Ukratko, ove je godine manje uhvaćenih vozača koji su vozili bez da su položili vozački ispit, ali više je nesreća koje su takvi izazvali. Dalo bi se raspravljati o razlozima koje netko sam sebi ispriča prije nego što sjedne za upravljač svjestan da nikada nije sjedio u autoškoli. Kažemo, sam sebi jer opravdanja za takav postupak u realnom svijetu nema. Nema novca za autoškolu? Nema onda ni za vozilo ni za gorivo.

Cijene za polaganje B kategorije u Hrvatskoj se kreću od 3000 do 8000 kuna, ovisno o gradu u kojem autoškola posluje. Za taj se novac teško može kupiti tehnički ispravan automobil. Već je ranije naučio voziti, neko vrijeme vozi bez vozačke dozvole pa smatra da mu nije ni potrebna? Zakon vrijedi jednako za sve, barem bi trebao, a prekršaji i nesreće koje prate vozača svjedoče da mu nedostaje upravo znanje kojeg je propustio steći u autoškoli. To dokazuje 27-godišnji vozač iz Udbine koji je ubio sebe i suvozačicu – prebrzo je vozio neregistrirani automobil s puknutom gumom, a zbog ranijih mu je prekršaja bila poništena vozačka dozvola.

Kad kazne ne koriste

Vozi samo na kratkim relacijama, većinom traktor, pa ne treba u autoškolu? Vozač iz Ludbrega, 36-godišnjak, živi je dokaz suprotnoga. Ne samo da je bio bez dozvole i pijan, već mu traktor nije bio osvijetljen pa je zato na njega i naletjelo drugo vozilo. Opet osnove iz autoškole!  Lani su vozači bez položenog vozačkog ispita ukupno skrivili 799 nesreća, od čega 275 s ozlijeđenim osobama i 12 s poginulima. U tim je nesrećama 36 osoba poginulo, 214 ih je teško, a 287 lakše ozlijeđeno. Po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za vožnju bez važeće vozačke dozvole propisano je 1000 kn kazne, odnosno 10 do 20 tisuća kuna ili do 60 dana zatvora za vožnju prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom.

Konkretno, ova niža kazna je za vozače kojima je isteklo važenje vozačke dozvole te ako su ispunili uvjete za upravljanje motornim vozilom, a nije im izdana vozačka dozvola. Viša kazna propisana je za vozače koji nemaju pravo upravljati motornim vozilom, bilo da nisu položili vozački ispit za upravljanje vozilom određene kategorije, ili nisu navršili najnižu dob za upravljanje vozilom određene kategorije, ili nisu duševno i tjelesno sposobni upravljati vozilom određene kategorije.

Bez dozvole je zatečen i 28-godišnjak iz Čakovca kojem je sud, na temelju optužnog prijedloga Postaje prometne policije Čakovec, trajno oduzeo godinu dana star Porsche Cayenne. Vozač je ranije više puta kažnjavan novčanim kaznama i izricanjem zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima za teške prekršaje protiv sigurnosti cestovnog prometa (upravljanje vozilom za vrijeme zabrane, prekoračenje dopuštene brzine, izazivanje prometne nesreće i odlazak s mjesta prometne nesreće bez ostavljanja svojih osobnih podataka i podataka o vozilu). Kazne nisu pomogle, pa je kao sredstvo počinjenja prekršaja oduzet automobil, s obzirom da je gotovo pa sigurno da bi taj vozač ponovno sjeo u njega i bez vozačke dozvole divljao u prometu.

Podsjetimo, vozač može ostati bez automobila ako vozi suprotnim smjerom od dopuštenog, juri 50 km/h brže od dopuštenog, prođe preko raskrižja kad je na semaforu upaljeno crveno svjetlo, odbije alkotestiranje, vozi s više od 1,50 promila alkohola u organizmu ili pod utjecajem droga ili lijekova, ako vozi bez položenog vozačkog ispita ili mu je vozačka zbog prekršaja oduzeta. Policija ima ovlasti privremeno oduzeti vozilo, a sud može automobil oduzeti trajno.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video