Vijesti / Automobilizam

ZIMSKA OPREMA

BLAGE ZIME I EKONOMSKA KRIZA? Cjelogodišnje gume su sve popularnije u Europi

BLAGE ZIME I EKONOMSKA KRIZA? Cjelogodišnje gume su sve popularnije u Europi
Pixabay.com

Prema Europskoj udruzi proizvođača guma (ETRMA), ukupna prodaja cjelogodišnjih guma porasla je za 35% u 2021. u usporedbi s prethodnom godinom

Cjelogodišnje gume su kompromis između ljetnih i zimskih guma, one su kompromis, u ljetnim uvjetima uglavnom nisu dovoljno dobre kao prosječne ljetne gume, a zimi nisu dovoljno dobre kao prosječne zimske gume. S njima je uvijek potrebno voziti opreznije, barem u onim najtežim, zimskim vremenskim uvjetima. S druge strane, socioekonomska situacija je takva da je vozačima teško zamjeriti.

Gume su višestruko poskupjele i vozačima je teško izdvojiti novac za dva kompleta guma te se mnogi odlučuju na kupnju cjelogodišnjih guma, čija popularnost raste iz godine u godinu. Naravno, mnogi kalkuliraju i sa sve blažim zimama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema Europskoj udruzi proizvođača guma (ETRMA), ukupna prodaja cjelogodišnjih guma porasla je za 35% u 2021. u usporedbi s prethodnom godinom. Sve više potrošača odlučuje se za ove gume umjesto tradicionalnih ljetnih ili zimskih guma. Evo i primjera iz Njemačke. Broj vozača koji biraju gume za sva godišnja doba raste već godinama: 2014. godine 15 posto vozača izjavilo je da imaju gume za sva godišnja doba. Do 2018. brojka je već bila 25 posto. U svojoj analizi poslovanja u 2021., BRV (Njemačko trgovačko udruženje guma) pokazuje da brojke za cjelogodišnje gume rastu. Kod proizvoda za osobna vozila i 4×4, udio cjelogodišnjih guma u 2021. porastao je za oko 2,5 posto na približno 27 posto.

Imajte na umu da nikada ne smijete kombinirati ljetne gume, zimske gume i/ili gume za sva godišnja doba na istom automobilu. Jer bilo da je vruće ili hladno, jedna od guma pruža mnogo slabije prianjanje od druge. To može ozbiljno utjecati na stabilnost automobila u zavojima i tijekom kočenja, upozorava portal revijahak.hr.

Najnovije

Reci što misliš!