Vijesti / Automobilizam

Istraživanje

RABLJENI AUTI Svakom desetom vraćena je kilometraža i to u prosjeku za više od 43.000 km

RABLJENI AUTI Svakom desetom vraćena je kilometraža i to u prosjeku za više od 43.000 km
T.K.

U Hrvatskoj je situacija puno bolja nego u većini istočnoeuropskih zemalja, ali daleko zaostaje za onom iz zemalja Zapadne Europe

Indeks transparentnosti tržišta rabljenih automobila u Europi Hrvatsku je svrstao na 15. mjesto. Naime, platforma za izvještavanje o povijesti vozila carVertical provela je istraživanje kako bi identificirala države u kojima je kupnja rabljenog automobila najrizičnija. Istraživanje se temelji na stvarnim izvješćima o automobilima koje su kupci carVerticala kupili tijekom razdoblja od 12 mjeseci.

Prema tom istraživanju, tržište rabljenih automobila u Zapadnoj Europi transparentnije je nego ono u istočnoj. Ujedinjeno Kraljevstvo najtransparentnija je zemlja, od analizirane 23. Njemačka je na 2. mjestu s 12,6 posto vozila s vraćenom kilometražom i 21,3% oštećenih vozila. Iako je Njemačka najveći proizvođač automobila u Europi, 26,8% rabljenih automobila u tu se zemlju uvozi iz inozemstva. Srednjoeuropske zemlje poput Hrvatske, Češke, Mađarske i Slovačke nalaze se u sredini indeksa transparentnosti tržišta. Imaju visok postotak uvezenih, kao i veliki broj oštećenih vozila. Najmutnije je tržište u Latviji, gdje 23,6 posto svih vozila provjerenih na carVerticalu ima vraćenu kilometražu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Većina automobila na istoku uvozi se iz zemalja poput Njemačke, Francuske ili Italije. Kada govorimo o transparentnosti tržišta rabljenih automobila, u Hrvatskoj je situacija puno bolja nego u većini istočnoeuropskih zemalja, ali daleko zaostaje za zapadom. Jedan od 10 automobila u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu, prosječan broj vraćenih kilometara je 43.913. Jasno je da je kupac auto s vraćenom kilometražom preplatio, a imat će i poteškoća s njegovim održavanjem.

Najnovije

Reci što misliš!