Vijesti / Automobilizam

Savjeti

PREPORUKA STRUČNJAKA Znate li što učiniti ako autom sletite u more?

PREPORUKA STRUČNJAKA Znate li što učiniti ako autom sletite u more?
Dino Stanin/Pixsell

Prema stručnjacima iz njemačkog autokluba ADAC ukoliko se nađete u situaciji da ste u autu koji tone trebate otkopčati sigurnosne pojaseve, što prije pokušati otvoriti bočne ili krovne prozore i izaći iz automobila pa pomoći drugim osobama da učine isto. Nemojte razbijati prozore, pokušavati otvoriti vrata ili čekati da se vozilo napuni vodom

Ukoliko se nađete u automobilu koji je sletio s ceste u vodu važno je djelovati brzo i oprezno. Glavni cilj zarobljenih osoba treba biti izlazak iz vozila kroz bočni ili krovni prozor. Međutim, osobe koje se nađu u takvoj situaciji trebaju imati na umu da je vrlo teško razbiti prozor automobila pod vodom, a električni prozori ostaju u funkciji vrlo kratko u kontaktu s vodom. Korake za postupanje objavio je njemački autoklub ADAC.
Kada auto dođe u kontakt s vodom, slijed događaja ovisi o visini s koje je pao te njegovoj brzini i kutu udara. Auto će većinom nekoliko minuta nastaviti plutati na površini u uspravnom položaju. Kada voda počne prodirati u automobil, on počinje tonuti. Vozila s motorom na prednjoj strani najčešće se naginju prema naprijed, a ona za motorom na stražnjoj strani unazad. Moguće je i okretanje automobila, ovisno o struji vode i distribuciji težine. Osobe unutar automobila često postanu dezorijentirane ovim kretnjama.

Prema preporuci stručnjaka iz autokluba nakon kontakta s vodom putnici trebaju odmah otkopčati sigurnosne pojaseve i reći ostalima da jednako postupe. Zatim upaliti svjetla kako bi prolaznici mogli lakše uočiti vozilo u vodi. Potom je potrebno spustiti sve bočne prozore i otvoriti krovni prozor. Čak i ako voda uđe u automobil, električni prozori uglavnom još kratko nastavljaju raditi. Potom je potrebno izaći kroz otvorene prozore prije no što automobil potpuno potone i ukoliko je moguće što manje paničariti. Ukoliko ne možete otvoriti prozore, preporučuje se da ih pokušate razbiti tvrdim i oštrim objektom. Bočni prozori uglavnom su sastavljeni od jednoslojnog sigurnosnog stakla i njih je moguće razbiti. Prednje staklo je čvršće. Razbijanje bočnih prozora je gotovo nemoguće pod vodom. Nakon uspješnog izlaženja iz auta potrebno je pomoći putnicima u stražnjem dijelu automobila.

Stručnjaci upozoravaju i na postupke koje treba izbjegavati. Nemojte pokušavati otvoriti vrata jer će pritisak vode s vanjske strane uglavnom to onemogućiti. Otvaranje vrata isto tako ubrzava punjenje automobila vodom i smanjuje mogućnost preživljavanja putnika na zadnjim sjedalima. Nemojte čekati da se auto napuni vodom, iako je tada lakše otvoriti vrata u takvim slučajevima često nastupi panika. Sve ranije navedeno primjenjuje se i u slučaju kada električni automobil padne u vodu. Komponente takvih automobila su vodootporne. Osobe koje svjedoče ovakvom incidentu trebale bi odmah obavijestiti službe za pomoć i pomoći osobama koje izlaze iz auta imajući na umu vlastitu sigurnost.

Najnovije

Reci što misliš!