Vijesti / Automobilizam

promjena

Od danas nova pravila za vozače: Više ne morate koristiti dnevna svjetla, ali ima iznimki

Od danas nova pravila za vozače: Više ne morate koristiti dnevna svjetla, ali ima iznimki
Hrvoje Jelavić/Pixsell (ilustracija)

Bez obzira na prestanak te obveze, mnogi vozači imaju upaljena svjetla na svojim vozilima cijele godine radi osobne, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu...

Od danas su na snazi nova pravila za vozače. Budući da je od 1. studenog do danas obavezna uporaba dnevnih svjetla tijekom dana, to od danas vozači više ne moraju prakticirati. Iako mnoga vozila imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se automatski pale čim okrenete ključ, svejedno je dobro podsjetiti i ostale.

Tako od 31. ožujka službeno prestaje i obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima, ali to se ne odnosi na motocikle i mopede koji cijelu godinu moraju imati upaljena kratka svjetla.

Bez obzira na prestanak te obveze, mnogi vozači imaju upaljena svjetla na svojim vozilima cijele godine radi osobne, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću.

Ipak, važno je naglasiti da s današnjim danom, odnosno 31. ožujka, ne prestaje i obveza korištenja zimskih guma, već obveza uporabe zimske opreme na zimskim dionicama u traje od 15. studenog prošle do 15. travnja ove godine.

Najnovije

Reci što misliš!