Vijesti / Automobilizam

Zakoni i propisi

DOBRO JE ZNATI U kojim će vas državama najčešći prometni prekršaji najskuplje koštati?

DOBRO JE ZNATI U kojim će vas državama najčešći prometni prekršaji najskuplje koštati?
Pixabay.com/Ilustracija

Ako vozite 20 km/h brže od ograničenja izvan naseljenih mjesta, platit ćete kaznu od 585 eura u Norveškoj, 215 eura u Švedskoj, 200 eura u Finskoj, 195 eura u Nizozemskoj, 180 eura u Švicarskoj, 175 eura u Italiji...

Prometni prekršaji se događaju, nekima češće, nekima jedanput ili dvaput u pet godina. Uvijek je traumatično kada vas zaustave policijski službenici, koliko god pristojni bili, a pogotovo je teško kada se to dogodi u inozemstvu. U nekim državama su česti prometni prekršaji, poput vožnje brže od ograničenja ili korištenja mobitela poprilično skupi. Njemački autoklub ADAC donosi pregled najzanimljivijih.

Dakle, ako vozite 20 km/h brže od ograničenja izvan naseljenih mjesta, platit ćete kaznu od 585 eura u Norveškoj, 215 eura u Švedskoj, 200 eura u Finskoj, 195 eura u Nizozemskoj, 180 eura u Švicarskoj, 175 eura u Italiji dok ćete u Njemačkoj platiti 60 eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Parkirate li na nedopuštanom mjestu također ćete platiti. Tako se u Nizozemskoj plaća od 100 eura, a u Poljskoj od 110 eura. U Austriji (od 20 eura), u Švicarskoj (od 40 eura) i Italiji (45 eura) morate izdvojiti nešto manje. Ipak, to još uvijek košta više nego u Njemačkoj, gdje se takav prekršaj kažnjava kaznom od 10 eura ili (malo) više.

Što se tiče alkohola, tko god u Italiji bude uhvaćen s 1,5 promila mora se čak bojati i oduzimanja automobila, ako ste vlasnik vozila. Prema ADAC-u, slično je i u Danskoj kada izbrojite više od 2,0 promila. Zato u Švedskoj možete završiti u zatvoru na mjesec dana ako imate više od 1,0 promila, dok s izmjerenih 1,2 promila u Španjolskoj zatvorska kazna ide do tri mjeseca.

Telefoniranje bez hands-free sustava rezultira kaznom od 850 eura u Norveškoj i 380 eura u Nizozemskoj. Španjolska to sankcionira s najmanje 200 eura, a Italija sa 165 eura dok u Njemačkoj kazna kreće od 100 eura, piše portal revijahak.hr.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video