Vijesti / Automobilizam

kako uštedjeti

Auto će manje trošiti uz ovaj nevjerojatan trik: Potrebna vam je samo zdjela s vodom

Auto će manje trošiti uz ovaj nevjerojatan trik: Potrebna vam je samo zdjela s vodom
Ilustracija

Kako biste uštedjeli gorivo, trebate voziti opreznije, bez čestih kočenja te isključiti klimu

Paprene cijene goriva natjerale su mnoge vozače da se pitaju kako uštedjeti nešto eura. Stručnjaci iz tvrtke za leasing automobila Vanarama sastavili su popis najboljih savjeta za štednju goriva, javlja The Sun, prenosi Net.hr

Oni, kao prvo, savjetuju da vozite opreznije. Naime, svaki put kada zakočite, gubi se dragocjena energija zbog topline koju stvaraju disk pločice. Povećanje broja okretaja motora stvara sličan problem, stoga je stabilna vožnja vrlo važna.

Kad automobil pojačano radi, troši se više goriva, pa biste trebali voziti manjom brzinom bez čestih kočenja. U tome bi vam trebala pomoći zdjela s vodom, otkrili su stručnjaci.

Zdjelu stavite na suvozačevo sjedalo. Ako se voda iz nje prolije, znači da biste trebali voziti pažljivije. Osim toga, stručnjaci predlažu da svoje vozilo održavate čistim.

Automobili su dizajnirani da budu aerodinamični, ali neke stvari povećavaju otpor vjetra. To znači da vaše vozilo troši više goriva jer je manje aerodinamično. Vanjski dodaci vašem automobilu kao što su krovne šipke, kutije i zastavice također to čine.

Rezervoar ne punite do vrha

Vožnja sa spuštenim prozorima ima isti učinak, pri čemu svaki od ovih čimbenika dodatno opterećuje vaše vozilo. Kako biste uštedjeli na gorivu, nikad nemojte puniti rezervoara goriva do kraja, jer to povećava težinu vozila.

Dolijevajući samo onoliko goriva koliko vam je potrebno, dugoročno možete trošiti manje goriva. Uštedjeti možete i ako redovito servisirate automobil.

Tlak u gumama trebate održavati na određenoj razini da biste spriječili da premalo napumpani kotači stvaraju otpor na cesti.

Nizak tlak može stvarati toplinu i trenje, a istraživanja pokazuju da vozači mogu potrošiti dodatnih tri posto goriva za svakih deset posto koliko su gume ispuhane.

Stručnjaci savjetuju i štedljivu upotrebu klima uređaja, jer i on troši gorivo. Sjetite se ugasiti ga kada postignete idealnu temperaturu u vozilu. također, planirajte svoja putovanja unaprijed i vozite se najboljim rutama s najmanje gužvi.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video