SUD DONIO PRESUDU

30 godina zatvora: Zdenko Jaroš proglašen krivim za ubojstvo Dejana Petrekovića

Jaroš je ispalio dva hica Petrekoviću u glavu. Motiv? Želio se riješiti novčanog duga koji je imao prema njemu.

Županijski sud u Varaždinu danas je objavio prvostupanjsku, nepravomoćnu presudu kojom je Zdenko Jaroš proglašen krivim za ubojstvo Dejana Petrekovića. Osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od trideset godina zatvora. Aleksandar Maksimović proglašen je krivim za pomaganje u ubojstvu. Za to je osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno, s rokom provjeravanja od tri godine.

Riječ je o ubojstvu koje se dogodilo 10. srpnja 2018. godine. Petreković se dugo vrijeme vodio kao nestala osoba, njegovo tijelo policija je pronašla tek u studenome 2020. godine. Bilo je zakopano u šumi u Leštakovcu.

Ubio ga iz koristoljublja, okrutno

Suđenje je počelo u listopadu 2021. godine. Tijekom postupka sud je nedvojbeno utvrdio da je Zdenko Jaroš krivac za Petrekovićevu smrt. Njegovo djelo klasificirano je kao teško ubojstvo, iz koristoljublja i na okrutan način.

Kako se navodi u presudi, ubojstvo se dogodilo tog 10. srpnja 2018. u Varaždinu, u Ulici Pavleka Miškine 57, između 17:15 i 18:00 sati. Jaroš se verbalno i fizički sukobio s Petrekovićem oko duga. U jednom trenutku snažno ga je odgurnuo te je iz pištolja ispalio jedan hitac u njegovu desnu potkoljenicu. Petreković je pao na tlo, a Jaroš mu je potom nogom stao na tijelo. Cijelo je vrijeme u ruci držao pištolj.

Druga dvojica mu vezala ruke

S Jarošem su bili Aleksandar Maksimović i Nemanja Grčić. Od njih je zatražio da Dejanu Petrekoviću plastičnim vezicama vežu ruke. To su ovi i učinili. Nakon toga je Jaroš, držeći uperen pištolj prema Petrekoviću, od njega tražio da mu kaže gdje drži novac i drogu. Rekao mu je da će ga u protivnom ubiti i da će mu uzeti sve.

Sud navodi da je tada Jaroš, kako bi se trajno oslobodio svog novčanog duga prema Petrekoviću, iz neposredne blizine ispalio dva hica u njegovu glavu. Petreković je na mjestu umro.

Prikrivanje tragova ubojstva

Jaroš je od Maksimovića i Grčića zatražio da prikupe tragove i predmete na kojima se nalazila krv Dejana Petrekovića. Oni su to i učinili.

Maksimović je premjestio Petrekovićev automobil i odbacio njegov mobitel. Sva trojica su u šumi nedaleko Jaroševe kuće iskopali jamu i sljedećega dana mrtvo tijelo Dejana Petrekovića odvezli tamo i bacili u jamu. Rupu su zatrpali, a kartonsku kutiju u koju je Grčić odložio predmete s tragovima krvi Dejana Petrekovića su spalili.

Jaroš je imao motiv

Činjenice koje je utvrdio sud proizlaze iz sadržaja izvedenih dokaza, prvenstveno iskaza Aleksandra Maksimovića i Nemanje Grčića, zapisnika o očevidu, snimke video-nadzora, rezultata obdukcije i sudsko-medicinskog i balističkog vještačenja. Za Jaroša je sud utvrdio da je imao motiv za počinjenje kaznenog djela.

Zdenko Jaroš (Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL)

Ono što nije nedvojbeno utvrđeno je da bi Jaroš Petrekovića namamio u skladište, unaprijed planirajući njegovo ubojstvo.

Nemanja Grčić u ovome predmetu bio je svjedok, a ne optuženik, napominje sud, no osuđen je u drugome postupku. Dobio je kaznu zatvora od 11 mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Jaroš je od početka istrage u istražnom zatvoru. Tamo i ostaje sve do pravomoćnosti presude.

Najnovije