DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Nadređeni skrivili teške ozljede na radu svojih radnika, protiv njih su podnijete optužnice

Jedan slučaj zbio se u Marčanu, drugi pored Ivanca.

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je dvije optužnice vezane uz teška kaznena djela protiv opće sigurnosti.

Tako je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana rođenih 1958. i 1986. godine te, u drugom slučaju, protiv hrvatskog državljanina rođenog 1980. godine.

U prvom slučaju okrivljenike se optužnicom tereti da su 31. siječnja 2022., u mjestu Marčan, okrivljeni 66-godišnjak kao voditelj gradilišta, a okrivljena 38-godišnjakinja kao vlasnica obrta koji je izvodio radove prikupljanja i odvodnje otpadnih voda, uputili 55-godišnjeg radnika da u strojno iskopanom rovu na dubini od 1,3 metra nastavi s iskopom rova lopatom, propustivši prethodno poduzeti zaštitne mjere za sprječavanje urušavanja zemlje postavljanjem zaštitnih oplata ili nasipa. Uslijed navedenog je došlo do odrona zemlje u rovu na oštećenog 55-godišnjaka pri čemu je zadobio tešku ozljedu (prijelom četiri rebra).

U drugom slučaju optužnicom se okrivljenog 44-godišnjaka tereti da je 20. lipnja 2022., u mjestu kraj Ivanca, kao direktor okrivljenog trgovačkog društva, kršeći propise o zaštiti na radu smjestio 46-godišnjeg radnika u korpu radnog stroja utovarivača i podigao korpu na visinu iznad ulaza u pogon radi obavljanja posla. Oštećeni 46-godišnjak izgubio je pritom ravnotežu i ispao iz korpe na tlo te zadobio teške ozljede (prijelomi zgloba i rebra).

Preporučeno
Najnovije