ZAŠTITA POTROŠAČA

Ugostitelj iz Varaždina sudski kažnjen jer je zaokružio cijene nakon uvođenja eura

Došao je 1. siječnja i espreso je naglo poskupio za 1 cent, a jedno točeno pivo za 8 centi! Pa je ugostitelj završio na sudu...

Prema presudi Općinskog suda u Varaždinu, jedan varaždinski ugostiteljski objekt kažnjen je zbog ‘korištenja nepoštene odnosno agresivne poslovne prakse’. Kako se objašnjava u nepravomoćnoj presudi, u razdoblju od dana 1. siječnja do 17. veljače 2023. u tom lokalu su ugostiteljske usluge naplaćivali po cijenama višim nego što su bile važeće 31. prosinca 2022. godine. Što je pak bilo protivno odredbama Zakona o zaštiti potrošača. Bilo je to, dakle, u vrijeme početka uvođenja eura.

Espreso poskupio 1 cent

Kako ta ‘nepoštena, odnosno, agresivna poslovna praksa’ izgleda u konkretnim brojkama?

U presudi se kao primjeri ‘nepoštene, odnosno, agresivne poslovne prakse’ navodi poskupljenje kave espresso za 1 cent (6 lipa), poskupljenje piva Grif točeno 0,3l za 8 centa (60 lipa), piće Jack Daniels 0,03l za 0,11 eura (84 lipe), Teranino 0,03l za 11 centa (84 lipe), Coca-cola 0,25l za 11 centa (84 lipe), vino bijelo sauvignon 0,10l za 1 cent (7 lipa) te vino muškat ottonel 0,75l za 5 centa (41 lipa).

Vlasnik zanijekao optužbe

Vlasnik tvrtke odgovorne za poslovanje tog lokala A.L. na sudu je zanijekao optužbe Državnog inspektorata te je objasnio da je to minimalno povećanje cijena bilo isključivo poslovne prirode, motivirano povećanjem ulaznih troškova i inflacijom.

Sud je bio neumoljiv

Sudac varaždinskog suda odlučio je kako su navedeni prekršaji ipak počinjeni.

– Doveli su potrošače u nepovoljniji financijski položaj, koristeći uvođenje eura dana 1. siječnja 2023. godine kao službene valute, a te okolnosti u kojima se potrošači nalaze bitno utječu na odluku potrošača pri kupnji usluga, dakle, okrivljeni su se koristili nepoštenom, odnosno agresivno poslovnom praksom – piše u presudi.

Obrazloženje suda

Sud je dodatno obrazložio svoju odluku.

– Po uvjerenju suda, dan 1. siječnja 2023. godine kao prvi dan uvođenja eura kao službene valute u RH može se podvesti pod pojam drugih okolnosti u kojima se potrošač nalazi, a koje su bile tolikog značaja da su umanjile sposobnost potrošača da razumno rasuđuju, a trgovac je bio svjestan da će te okolnosti utjecati na odluku potrošača u odnosu na proizvod što je propisano odredbom čl. 39. st. 3. ZZP-a, koji se odnosi na agresivnu poslovnu praksu. Nadalje, Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH člankom 6. propisuje da se u postupku uvođenja eura primjenjuje načelo zaštite potrošača i načelo zabrane neopravdanog povećavanja maloprodajnih cijena. Takvom uvjerenju suda pridonosi i činjenica da je Vlada RH 5. siječnja 2023. godine donijela zaključak u vezi s člancima 6, 7, 8 Zakona o uvođenju eura, a istim se obvezuju subjekti da evidentiraju maloprodajne cijene proizvoda i usluga sukladno temeljnim načelima i pravilima iz istog zakona i to na način da iste budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na dan 31. prosinca 2022. godine – stoji u obrazloženju presude.

Sudac nije vjerovao tumačenju vlasnika

Sudac je posebno napomenuo zašto nije prihvatio obranu vlasnika kafića.

– Napominje se da je iz gore citiranih podatka o visini povećanja cijena, vidljivo da su cijene za pojedine usluge povećane u različitim postocima, te je, po uvjerenju suda, na taj način došlo do zaokruživanja cijena, a iz čega proizlazi zaključak da cijene kritične zgode nisu povećavane temeljem objektivnih okolnosti, odnosno temeljem povećanja ulaznih troškova (troškova energenata, sirovina i rada) i inflacije, kako to navode okrivljeni – piše u obrazloženju presude.

Sveukupna kazna iznosi 290 eura, uz 40 eura sudskih troškova. Presuda je nepravomoćna, tako da se na nju može žaliti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije