POBJEGLA S MJESTA NESREĆE

Vozačica se tereti za kazneno djelo nepružanja pomoći. Evo kolika je kazna predviđena zakonom

Nakon tragične nesreće u Sračincu u javnosti su se pojavila neka pitanja te su iznijete neke dvojbene informacije.

Vozačica J.K. (34) u petak navečer u Sračincu pobjegla je s mjesta nesreće nakon što je vozilom udarila u Nenada Flinčeca (48), koji je preminuo od zadobivenih ozljeda.

Tragična smrt nesretnog Nenada Flinčeca iz Svibovca Podravskog zavila je u crno njegovu obitelj i prijatelje. A događaji koji su uslijedili ostavili su neka pitanja otvorenima.

Zašto kućni pritvor

Tako dio javnosti nije najbolje prihvatio to što je sudac istrage za J.K. odredio istražni zatvor – kod kuće. Njoj je, naime, stavljena takozvana nanogica, koja alarmira nadležne u slučaju da osoba koja je pod istragom napusti mjesto na kojem mora boraviti. Kad bi to učinila, policija bi bila alarmirana te bi bila sprovedena u ‘pravi’ istražni zatvor.

Javnost je naviknuta da u takvim slučajevima osoba koja izazove prometnu nesreću te potom pobjegne bude sprovedena u zatvor. U istražnom zatvoru osoba boravi u pravilu zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te mogućnosti utjecaja na svjedoke. U ovome slučaju sudac istrage odlučio je drukčije te je procijenio da se sve to može zadovoljiti i kućnim pritvorom.

Vozila bez vozačke, pod utjecajem alkohola

Dodatan teret ovoj situaciji za J.K. je što je vozila automobil bez vozačke dozvole. Naime, zbog brojnih prekršaja zabranjena joj je vožnja do 15. svibnja 2026. godine.

Također, u krvi je imala oko 0,22 promila alkohola, o čemu policija nije informirala javnost službenim putem. Povrh svega, pokazalo se da ni vozilo nije bilo tehnički ispravno.

Kolika je kazna

Na teret J.K. stavlja se kazneno djelo nepružanja pomoći. Pojavile su se u javnosti i razna tumačenja koja govore o tome da je riječ o bagatelnom kaznenom djelu za koje nije propisana adekvatna kazna. Kazneni zakon Republike Hrvatske predvidio je kaznu do tri godine zatvora za ovakve situacije.

“Tko ne pruži pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili za drugoga, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”, stoji u članku 123. Kaznenog zakona.

Kazneni zakon predviđa i veće kazne u slučaju izazivanje prometne nesreće u kojoj je neka osoba izgubila život. U tom slučaju nesreća mora biti posljedica kršenja prometnih propisa, primjerice brzina vožnje iznad dozvoljene. Za to kazneno djelo propisane su kazne od tri do 15 godina zatvora, a ako je iz nehaja, onda od jedne do osam godina zatvora. To kazneno djelo nije stavljeno na teret vozačici u ovome slučaju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije