ODJECI TRAGIČNE NESREĆE

Istražni zatvor u domu? Za slučaj u Sračincu prvi je puta donijeta takva odluka

Doznali smo zašto se istražna sutkinja odlučila za takvu odluku.

Prometna nesreća koja se zbila u Sračincu 11. listopada, a uslijed koje je od zadobivenih ozljeda preminuo Nenad Flinčec (48), otvorila je neka pitanja. Jedno od njih vezano je uz način na koji je izrečena mjera istražnog zatvora vozačici J.K. (34). Naime, njoj je izrečen istražni zatvor u domu, koji se kolokvijalno ponekad naziva i kućnim pritvorom. Riječ je o situaciji u kojoj osoba mjeru istražnog zatvora izdržava u svojem domu, uz neku mjeru osiguranja. U ovom slučaju radilo se o postavljanju takozvane nanogice, koja bi alarmirala nadležne u slučaju da osoba napusti dom.

Koliko puta je dosad izrečena mjera?

Zanimalo nas je koliko često su takvu mjeru dosad izricali istražni suci Županijskog suda u Varaždinu.

“Prema raspoloživim podacima, riječ je o prvoj takvoj odluci”, odgovorili su nam sa Županijskog suda u Varaždinu.

Kad se izriče takva mjera?

Pojasnili su i u kojim slučajevima, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, se izriče takva mjera.

“Istražni zatvor u domu može se odrediti protiv trudne žene, osobe s tjelesnim nedostacima koje joj onemogućuju ili bitno otežavaju kretanje, osobe koja je navršila 70 godina života te u onim slučajevima kada sud to ocijeni iznimno opravdanim, ako je za ostvarenje svrhe istražnog zatvora dovoljna zabrana okrivljeniku da se udalji iz doma”, objašnjenje je Županijskog suda u Varaždinu.

Zašto je sutkinja tako odlučila?

U konkretnom slučaju, istražna sutkinja je svoju odluku temeljila na činjenici, kaže Županijski sud, da je okrivljenica samohrana majka malodobnog djeteta o kojem je dužna skrbiti, a čiji otac se nalazi u inozemstvu.

“Stoga za ostvarenje svrhe istražnog zatvora (opasnost od ponavljanja djela) dovoljna zabrana okrivljenici da se udalji iz doma, a s čime se suglasio i zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Varaždinu, kao i sama okrivljenica te njezin branitelj”, kažu na Županijskom sudu.

Zašto je izrečen istražni zatvor?

Istražni zatvor vozačici J.K. određen je 13. listopada, i traje mjesec dana. Tada se može produljiti ili ukinuti, ili pak zamijeniti nekom drugom mjerom.

Kao razlog za donošenje mjere istražnog zatvora navedena je opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Za koja kaznena djela se sumnjiči J.K.?

Općinsko državno odvjetništvo je 15. listopada otvorilo istragu protiv J.K. zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela. Jedno je izazivanje prometne nesreće, a drugo kazneno djelo odnosi se na nepružanje pomoći. Naime, nakon što je svojim vozilom udarila pješaka Nenada Flinčeca, vozačica se udaljila s mjesta nesreće.

Flinčec je prelazio cestu na mjestu gdje nije obilježen pješački prijelaz. Na tome mjestu najveća dozvoljena brzina je 40 kilometara na sat, a J.K. je, sumnja se, “nesmotreno vozila suviše velikom brzinom koju nije prilagodila uvjetima vožnje noću te mokrom i kliskom kolniku”, izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo.

Kolike su zakonom predviđene kazne?

Prema Kaznenom zakonu, za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće za koje se sumnjiči vozačica J.K. predviđena je kazna zatvora od jedne od osam godina. Za kazneno djelo nepružanja pomoći predviđena kazna je od jedne do tri godine zatvora.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije