Vijesti / Crna kronika

Krađe bicikala: U sedam mjeseci 250 prijava policiji, čak 70 više nego lani!

Krađe bicikala: U sedam mjeseci 250 prijava policiji, čak 70 više nego lani!

U prvih sedam mjeseci ove godine na području Policijske postaje Varaždin zabilježeno je oko 70 krađa bicikala više nego u istom razdoblju lani.

Tako su tijekom 2014. godine od siječnja do kraja srpnja prijavljene 183 krađe, a ove godine ukradeno je 250 bicikala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Te brojke treba tumačiti na način da iz godine u godinu raste svijest građana o tome da je korisno prijaviti krađu bicikala i manje vrijednosti. Iz podataka je vidljivo da građani sve više prijavljuju i krađe koje ranije ne bi prijavljivali - objašnjava spomenute brojke Matko Murić, policijski službenik za odnose s javnošću, napominjući da je teško utvrditi koliko točno iznosi 'tamna brojka', odnosno teško je precizno utvrditi raste li ukupan broj krađa ili ne, kao što mnogi građani stječu dojam.

Za bicikle vrijednosti do 1.000 kuna - privatna tužba

Zanimljivo je na taj način promatrati i ukupne brojke na godišnjoj razini. Tako je 2010. godine policiji prijavljeno svega 215 krađa bicikala. Godinu dana kasnije taj broj raste na 302, onda pada na 280, da bi 2013. godine skočio na 362, dok je prošle godine ukradeno 400 bicikala. Sudeći po aktualnom trendu, 2015. godina mogla bi biti 'rekordna'.

Kako nam objašnjava Murić, u slučaju krađa iznad 1.000 kuna policija progoni počinitelja po službenoj dužnosti, dok za ukradene bicikle manje vrijednosti građani moraju podnijeti privatnu tužbu. Ta je granica u proteklom razdoblju, sve do kraja svibnja ove godine, iznosila 2.000 kuna, no sada je vraćena na nekadašnju vrijednost.

Stotinjak pronađenih bicikala bez vlasnika

Uz sve to, mi imamo i 100-tinjak pronađenih bicikala kojima ne znamo vlasnike. Njih najčešće pronalazimo odbačene na raznim mjestima, ali nitko nije prijavio da su ukradeni. I zato ponovno pozivamo građane kojima su ukradeni bicikli, a to nisu prijavili, da svakodnevno mogu doći u policijsku postaju i pogledati nalazi li se njihov bicikl među pronađenima - apelira Murić.

Iako se u kuloarima redovito prstom upire u pripadnike romske nacionalne manjine kao najčešće počinitelje kaznenih djela krađe bicikala, u policiji ne mogu potvrditi takve navode.

- Ne, kategorizaciju po nacionalnoj osnovi ne radimo. Možemo tek reći da bicikle u pravilu kradu maloljetnici ili mlađi punoljetnici, dakle osobe u dobi od 15 do 18 godina, ili do 20 godina. Često pritom ukradeni bicikli služe tek kao prijevozno sredstvo od jedne do druge točke, gdje ih se onda ostavi. To vrijedi najviše za one manje vrijedne bicikle. Oni skuplji se, naravno, prodaju. Postoje i organizirane krađe, kada se ukradeni bicikli odvoze u druge gradove i onda tamo prodaju. Imali smo nekoliko takvih slučajeva - informira nas Murić.

Svaki šesti ukradeni bicikl vrati se vlasniku

Kako se zaštiti od krađa, pitanje je. Policija savjetuje da se bicikli ostavljaju na frekventnim javnim mjestima i da se osiguravaju snažnim lokotima, a ne onima koje je jednostavno prerezati običnim alatom. No, savršene sigurnosti, naravno, nema.

Jedna od korisnih načina za zaštititi svoj bicikl je internetski servis dostupan na adresi bicikli.mup.hr.

- Ako ljudi fotografiraju svoj bicikl, zapišu tvorničke brojeve svih njegovih vrednijih dijelova, opišu neka specifična oštećenja i registriraju ga na spomenutom servisu, u slučaju njegove krađe građanima je daleko lakše prijaviti što se dogodilo, a policija može trenutno reagirati - pozivaju varaždinske bicikliste iz Policijske uprave varaždinske.

Tko prijavi krađu, ima nešto više od 15 posto šanse da policija njegov bicikl pronađe. Drugim riječima, otprilike svaki šesti ukradeni bicikl vrati se svojem vlasniku.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!