Vijesti / Crna kronika

VRHOVNI SUD

PRAVOMOĆNO Ptiček ide u zatvor na dvije godine, a i ponovno će mu se suditi za ono za što je bio oslobođen!

PRAVOMOĆNO Ptiček ide u zatvor na dvije godine, a i ponovno će mu se suditi za ono za što je bio oslobođen!
Marko Jurinec / PIXSELL

Dvije godine nakon prvostupanjske presude, Vrhovni sud zaključio je ovu priču. Odnosno barem jedan njezin dio.

Bivši direktor Parkova Miljenko Ptiček pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora.

Presudio je tako Vrhovni sud Republike Hrvatske 20. prosinca 2018. godine, odlučujući o žalbama i državnog odvjetnika i optuženika. 

Podsjetimo, Županijski sud u Varaždinu je Ptičeka 16. prosinca 2016. godine nepravomoćno osudio na godinu i deset mjeseci zatvora. Optužen po 11 točaka optužnice, Ptiček je tada proglašen krivim po njih pet, a po ostalima je oslobođen. 

Pojedinačni zbroj kazni po točkama optužnice iznosio je 3 godine i 10 mjeseci, a izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora od 1 godine i 10 mjeseci.

Vrhovni sud prihvatio je neke dijelove Ptičekove žalbe. Tako je po jednoj točki oslobođen krivnje, a po drugoj je kazneno djelo izmijenjeno i kazna umanjena. 

Oslobođen je tako krivnje da je oštetio Grad Varaždin za 53.556,78 kuna,  na način da su Parkovi fakturirali iznose više nego što su iznosili obavljeni radovi. 

Također, modificirana je presuda u dijelu vezanom uz poslovanje s tvrtkom 'Ekofrut'. Ptiček je po toj točki proglašen krivim je je pokojnom vlasniku tvrtke Ekofrut Peri Kocijanu u više navrata tijekom 2005. rekao da u ime tog društva ispostavlja račune Parkovima za poslove koji nisu obavljeni. Kocijan je 90 posto od iznosa svakog računa predavao Ptičeku, pri čemu su Parkovi oštećeni za 93.634 kune. Vrhovni sud je u ovome dijelu preinačio tek vrstu kaznenog djela, ali i visinu kazne.

Vrhovni sud je na kraju odlučio Miljenka Ptičeka osuditi na jedinstvenu kaznu zatvora od 2 godine, dakle veću nego što je bila kazna koju je izrekao prvostupanjski sud.

Tome treba pridodati da je Vrhovni sud djelomično prihvatio i žalbu državnog odvjetnika. Tako će Županijski sud u Varaždinu ponovo suditi Ptičeku za tri točke iz optužnice po kojima je prvotno bio oslobođen.

Kaznena djela za koja je Ptiček sada pravomoćno proglašen krivim su kazneno djelo protiv gospodarstva zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju i kaznena djela protiv vjerodostojnosti isprava, poticanjem na krivotvorenje službene isprave.

U izrečenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, od 23. prosinca 2010. do 14. travnja 2011.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video