Vijesti / Crna kronika

TEŠKE OPTUŽBE

POTRAGA OTKRIVA Slučaj iz Novog Marofa: Djevojčice optužile učitelja informatike da ih dira i spolno uznemirava!

Djevojčice su istaknule da se takvo ponašanje učitelja događalo mjesecima. Učitelj je na bolovanju.

RTL-ova Potraga istražila je još jedan slučaj spolnog uznemiravanja, ovog puta u Novom Marofu. Prema svjedočenjima roditelja osam djevojčica, učitelj informatike iz tamošnje osnovne škole dirao je i spolno unemiravao njihovu djecu. Što su snimile kamere RTL-ove Potrage, pogledajte u video prilogu.

Kada su se detalji ove priče prije desetak dana proširili Novim Marofom, malo je reći da su građani ostali u šoku.

Osam djevojčica od jedanaest i dvanaest godina optužile su jednog od nastavnika informatike tamošnje osnovne škole za spolno uznemiravanje. Uplašene i zbunjene potanko su roditeljima opisale što im se događa pod školskim satom.

Djevojčice, nepovjerljive u dio svojih nastavnika, odlučile su snimiti uznemiravanje mobitelom. Snimka pokazuje suptilan način na koji učitelj dodiruje djevojčice.

Pod pritiskom roditelja, ravnatelj osnovne škole u Novom Marofu optuženog je kolegu prijavio i policiji i ministarstvu.

- Kćer mi je pričala da na satu informatike učitelj miluje curice po kosi, dira po ramenu. Kasnije je počeo s diranjem po nogama, leđima, a odnedavno i stražnjice, štipanje, govori im da su komadi - rekla je majka 11-godišnje učenice.

Druga majka ponovila je slično svjedočenje svoje kćeri.

- Učitelj je došao do njezine stolice, čučnuo stavio je ruku na naslon pa spustio i počeo je dirati po stražnjici - rekla je majka 12-godišnje učenice.

Kao i njihove kćeri, roditelji su bili zbunjeni.

- U toj cijeloj situaciji sam bio izbezumljen i nisam znao na koji način da pomognem djetetu - rekao je otac 11-godišnje učenice.

'Govorio im je da su komadi, da su ljepotice'

Roditelji triju djevojčica s kojima su razgovarali novinari Potrage tvrde da njihova djeca nakon tih nasrtaja više nisu ista. Zlostavljanje koje navodno traje mjesecima, a koje su trpjele do trenutka kad su skupile snage sve reći roditeljima, čini se da je ostavilo traga.

- Izjavila je da joj je bilo jako sram svega toga. I onda je ispričala cijelu kronologiju svega što se događalo. Znači da je taj učitelj te curice dodirivao po rukama, nogama, naramenicama, trbuhu - rekao je otac 11-godišnje učenice.

Slično iskustvo imala je i majka druge djevojčice.

- Ona je razočara, zamišljena je. U nekom je svojem svijetu. Vidim da se ne može koncentrirati s obzirom da ide kraj škole. Sada su ispiti i ne može se jednostavno fokusirati na to gradivo - rekla je majka 12-godišnje učenice.

Nisu dobile očekivanu zaštitu i podršku

Roditelji, no i same djevojčice, kažu da su dodatno razočarane postupkom školske psihologinje i defektologinje. Tvrde da nisu dobile očekivanu zaštitu i podršku.

- Plakala je u srijedu kada su išle kod psihologa u školi zato jer su oni stali u obranu učitelja i ona je bila jako razočarana. Govorila je da smo sad mi krive, a nije kriv učitelj - rekla je majka 12-godišnje učenice.

Roditelji se žale da su u školi svojim pristupom dodatno preplašili djecu.

- Nisu stale u obranu djece. Nisu ih pitale čak ni što se dogodilo, kako su se osjećale. Ništa. Nego su im pričale da će se on vratiti drugi tjedan u školu, da će on opet imat informatiku i da on to tako nije mislio s tim što ih je dirao - rekla je majka 11-godišnje učenice.

Neobično je i da su djeca na razgovoru oko ovako ozbiljne teme bile pozvana bez prisustva roditelja. Djeca su sve prijavila i svojoj razrednici, a ona ravnatelju škole Anđelku Bošnjaku.

- Dakle djevojčice su to rekle razrednici, a mi smo onda išli na razgovor kod ravnatelja i rekli smo da se to mora pokrenuti, da treba prijaviti policiji, ministarstvu i tako dalje - rekla je majka 11-godišnje učenice.

I na sastanku je, kažu, bilo problema.

- Ja nisam išao na taj sastanak. Išli su drugi roditelji koji su bili malo smireniji od mene. Poslije su mi rekli roditelji da ravnatelj nije htio nazvati niti policiju, niti je htio isključiti tog učitelja iz nastave tako dugo dok nije došlo do povišenih tonova i rekli su ravnatelju da ili će on zvati policiju ili ćemo mi - rekao je otac 11-godišnje učenice.

'Znate i sami da su to osjetljiva pitanja'

Ravnatelj OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak škole nije previše govorio o slučaju.

- U cilju zaštite djece koja su nam na prvom mjestu, njihove sigurnosti, ne mogu davati detaljne informacije. Znate i sami da su to osjetljiva pitanja, ne mogu to detalje iznositi, a i neću zbog zaštite djece. Sva djeca u školi kao da su moja djeca - rekao je ravnatelj.

Potraga RTL-a doznala je da je prozvani nastavnik otišao na bolovanje, a da je na njegovo mjesto došao drugi profesor.

- Mi smo kao škola poštovali sve zakone protokole. Istog dana smo pozvali Centar za socijalnu skrb, tu je bio načelnik policije i drugi dan smo prijavili slučaj Ministarstvu - rekao je ravnatelj.

Iz Ministarstva je stigao pisani odgovor:

- Odmah po saznanju o podnesku koji je vezan za OŠ Novi Marof, a koji se odnosi na prijavu spolnog uznemiravanja od strane nastavnika prema učenicama 5. a razrednog odjela, otvoren je inspekcijski postupak, a prvi dio nadzora u Školi izvršen je dana 29. svibnja 2019.  Dana 23. svibnja 2019. godine predmetni događaj prijavljen je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Policijskoj upravi varaždinskoj i Centru za socijalnu skrb.

Iz ranijih izjava roditelja, no i iz dopisa ministarstva, vidljivo je da ravnatelj ne govori istinu. Sve je prijavio dva dana kasnije.

Roditelji su ogorčeni

Neki roditelji rekli su da su već čuli za slične slučajeve u toj školi.

- Čula jesam, ali tek sada kada se to dogodilo i mojoj kćeri. Jer da sam znala, moje dijete nikada ne bi išlo tom učitelju na sate informatike - rekla je majka 11-godišnjakinje.

Slično je rekla i druga majka.

- Načula sam da se to događalo i u prijašnjim generacijama, no nikada nitko nije reagirao. Nažalost - rekla je druga majka 11-godišnjakinje.

Mnogi roditelji krivca za ovu situaciju nalaze u samom ravnatelju.

- Ako se to događalo prije, po meni je glavni krivac taj ravnatelj koji na vrijeme nije sankcionirao tog profesora. Da je on napravio posao kako treba danas ne bi razgovarali o ovome i naša djeca danas ne bi bila podvrgnuta tom nasilnom činu - rekao je otac 11-godišnjakinje.

Policija nastavlja istragu

Djeca su ispitana u lokalnoj policiji.

- Mislim da je taj gospodin s kojim smo razgovarale to shvatio ozbiljno. Bio je jako pristupačan prema djetetu. Nije bio grub, onako sve na lijepi način. Stvarno je to u redu napravio - rekla je majka 12-godišnjakinje.

Novinar Potrage kontaktirao je prozvanog nastavnika telefonskim putem. No on je odgovorio da se ne želi uplitati u nešto što mu ne treba.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video