Vijesti / Crna kronika

međimurski misteriji

VIDEO Pronevjera u maloj međimurskoj općini, načelnica se brani: 'Nisam vidjela ni kune'

Nakon iznenadne smrti računovotkinje otkriveno je da se općinski novac uplaćivao na privatne račune. Stanovnici Pribislavca i kažu kako ne vjeruju da je pokojnica bila u stanju takvo što učiniti, a slično misle i politički protivnici načelnice.

Nevjerojatna priča u malom međimurskom mjestu Pribislavec! Nakon iznenadne smrti računovotkinje otkriveno je da se općinski novac uplaćivao na privatne račune. I to godinama. Navodno je novac uplaćivala samoj sebi. Ni državna revizija ni ministarstvo financija godinama nisu primijetili da nešto ne štima. 

Da stvar bude još nevjerojatnija Općina Pribislavec uvrštena je u skupinu najtransparentnijih. Institut za javne financije ocijenio ju je čistom peticom. Ekipa RTL-a stigla je u Međimurje, točnije Pribislavec.

Računi su glasili na pokojnicu, a tko je novac dizao?

Bila mi je kao sestra. Napisala je to u posljednjem pozdravu svojoj kolegici načelnica Općine Pribislavec. Otišla je na godišnji, a čim se vratila - ponovno šok. 

''Prvi radni dan i šokantna vijest. Vjerujte, teško mi je'', kaže Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec (HNS).

''Naravno da će mještani prvo upirati prst u živu mene kao odgovornu osobu, ali ja znam da ni kune nisam od tog sredstva ni vidjela ni preuzela'', dodaje Ivačić.

Načelnica je već deset godina i nikada nije posumnjala da bi računovođa nešto petljala s uplatama.  No, kad je na njeno mjesto došla nova zaposlenica otkriveno je kako je godinama novac s općinskog računa lijegao na račune pokojne kolegice.

''Računi su glasili na pokojnu, a tko je dizao, to će istraga pokazati.''

Prvo su iznosi bili sitni, potom po 1000 kuna, ali je u posljednje vrijeme gramzivost postala i veća pa je jednog dana prebačeno čak 20.000 kuna. 

''O iznosu trenutno ne mogu govoriti. Radi se o velikim sredstvima", kaže načelnica.

Nagađa se da je riječ o više od milijun kuna, a cijeli godišnji proračun općine je sedam i pol. 

''Cijela država nam je u istom stanju", kaže jedan građanin.

''Dok sirotinja dojde po jednokratnu pomoć , u kasi nema novca. A sad se vidi da je bilo novca'', dodaje drugi.

Stanovnici Pribislavca i kažu kako ne vjeruju da je pokojnica bila u stanju takvo što učiniti, a slično misle i politički protivnici načelnice.

''Nikad u životu ne bih, pogotovo na gospođu našu pokojnu, svalio nešto takvoga", kaže Zoran Tomašić, zamjenik predsjednika Općine Pribislavec (HDZ). 

''Na pitanje tko je onda kriv, Tomašić odgovara: ''U ovom trenutku možemo samo nagađati, ali sama pretpostavka, mislim da je više osoba u samu priču upleteno.''

Ne upiru prstom da je netko kriv, ali znaju, kažu, tko je odgovoran. 

''Mi tražimo neopozivu ostavku općinske načelnice jer ona iz moralnih i društveno odgovornih razloga ne bi trebala dalje voditi općinu Pribislavec'', kaže Matija Ladić, bivši predsjednik Općinskog vijeća (Demokrati).

Cijeli je slučaj preuzela policija, a odvjetnik općine je obustavio i ostavinsku raspravu pokojne računovotkinje i to u posljednji trenutak. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video