Vijesti / Crna kronika

Presuda suda u Čakovcu

U MEĐIMURJU Otac koji je silovao svoje maloljetne kćeri mora im platiti 890.000 kuna

U MEĐIMURJU Otac koji je silovao svoje maloljetne kćeri mora im platiti 890.000 kuna
Ilustracija

Od 2008. do 2015. u više navrata spolno je iskoristio svoje kćeri mlađe od 15 godina koje školu zbog teškoća u razvoju pohađaju po prilagođenom programu.

Otac (51) koji je godinama spolno zlostavljao svoje tri maloljetne kćeri, zbog povrede prava osobnosti mora isplatiti 300.000 prvoj, 280.000 drugoj i 310.000 kuna odštete trećoj, ukupno 890.000 kuna.

Presudio je tako Općinski sud u Čakovcu, nakon što su kćeri podnijele tužbe zatraživši naknadu za sve što su proživjele u obiteljskoj kući.

Otac monstrum iz jednog međimurskog sela osuđen je 2016. godine na Županijskom sudu u Varaždinu na 17 godina zatvora, što je potvrdio i Vrhovni sud. Od 2008. do 2015. u više navrata spolno je iskoristio svoje kćeri mlađe od 15 godina koje školu zbog teškoća u razvoju pohađaju po prilagođenom programu.

Silovao bi ih i dirao u večernjim satima u kuhinji, spavaćoj i dječjoj sobi, zaprijetivši im da nikome ništa ne govore jer će ih istući. Kćeri su u kaznenom postupku u travnju 2016. podnijele imovinsko-pravni zahtjev, provedeno je psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje kojim su utvrđene duboke traume kod sve tri, kao i trajne promjene ličnosti.

Utvrđeno je da su bile izložene psihičkom, fizičkom i spolnom zlostavljanju u dužem vremenskom razdoblju. Psihijatar je opisao da su kaznena djela koje je otac počinio djelovale devastirajuće na njihov psihički integritet, tim više što je takvo ponašanje dolazilo od oca od kojeg se očekuje zaštitničko ponašanje.

Djevojčice su bile u stalnom iščekivanju, strahu i grču prožete osjećajima nezaštićenosti, bespomoćnosti i gađenja jer nisu znale što ih čeka naredni dan.

- Takav događaj objektivno kod svakog djeteta rezultira trajnim i teškim psihičkim posljedicama koje su kod tužiteljica očito unatoč terapijskim nastojanjima koja se još uvijek provode. Tužiteljice su se školovale po prilagođenom programu i redovito su napredovale u skladu sa svojim mogućnostima, ali prije traumatskih događaja nisu manifestirale poremećaje u ponašanju. Kod sve tri tužiteljice od početka događaja dominirao je razarajući strah koji je poprimio i razmjere smrtnog straha, a što je rezultiralo formiranjem posttraumatskog stresnog poremećaja koji se manifestira još i danas - naveo je.

Narušene su im profesionalne radne sposobnosti, ostale su bez osjećaja mira, zadovoljstva, spokoja, opuštenosti i pozitivnih očekivanja od budućnosti, ograničenih su sposobnosti radovanja i uživanja, bez samopouzdanja i vjere u sebe s osjećajem krivnje i manje vrijednosti.

Sve što im se dogodilo na najteži mogući način ugrozili su im čast, ugled i dostojanstvo, što će ih, zaključio je psihijatar, pratiti cijeli život, a za sobom povlačiti i intenzivnu duševnu bol. Navode iz presude potvrdila je i majka koja je rekla da ni jedna od kćeri više ne želi čuti za oca kojeg više za oca ni ne priznaju.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!