Vijesti / Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

UHVAĆENI NA DJELU Pušili marihuanu na Dravi pa završili na sudu, jedan tvrdio da je rastafarijanac i da ima PTSP

UHVAĆENI NA DJELU Pušili marihuanu na Dravi pa završili na sudu, jedan tvrdio da je rastafarijanac i da ima PTSP
Duško Jaramaz/Pixsell; Ilustracija

Mladići su policiji predali dva jointa i 0,5 grama marihuane. Zajedno moraju platiti više od 5000 kuna.

Općinski sud u Varaždinu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete početkom listopada prošle godine kojom se dvije muške osobe u dobi od 31 i 27 godina proglašavaju krivima za posjedovanje marihuane.

Kako piše u presudi, policijski službenici u siječnju su 2018. godine na izletištu Drava kod optuženika, u to vrijeme studenata, pronašli marihuanu, kod 31-godišnjaka 'u jednoj ručno rađenoj cigareti takozvanom jointu' pronađena je mješavina duhana i marihuane u iznosu od 1,1 gram dok je u još jednom djelomično korištenom jointu bila mješavina marihuane i duhana u iznosu od 0,4 grama. Kod 27-godišnjaka pronađen je joint u kojem je bila mješavina duhana i marihuane u iznosu od 0,8 grama, a još je posjedovao i kutijicu u kojoj je bilo 0,5 grama marihuane.

Jointove i marihuanu policija je oduzela okrivljenicima.

Prvooptuženi, 31-godišnjak, iznio je opširnu obranu u odgovoru na tužbu te je optužni prijedlog okarakterizirao kao neuredan i ponegdje gramatički neispravan.

Naveo je kako misli da policajac koji je naveden kao osoba koja je utvrdila prekršaj nije osoba koja im je i pristupila. Jointovi im nisu oduzeti, istaknuo je, već su ih dragovoljno predali policiji.

Dodao je, piše u presudi, kako je nužno točno utvrditi koliko je marihuane bilo u jointovima, a istaknuo je i kako joint za koji je policija rekla da je sadržavao 0,4 grama mještavine marihuane i duhana nije bio joint već opušak cigarete koji je on spremio u džep jer 'zbog ekoloških motiva ne ostavlja opuške u prirodi'.

- Kako je nemoguće odrediti točnu količinu marihuane u jointu, tako je nemoguće odrediti i težinu prekršaja – napisao je u obrani 31-godišnjak te dodao kako je po njegovim izračunima u prvom jointu bilo od 0,1 do 0,2 grama marihuane, dok u drugom jointu, po njemu opušku, tek 0,01 gram marihuane.

U obrani je naveo i da je marihuanu koristio u zdravstvene svrhe, ali da za to nema zdravstvenu dokumentaciju.

- Marihuanom sam tretirao poremećaje, i to PTSP, anksioznost, kronično povišeni kortizol, nesanicu te muskulfiber - napisao je 31-godišnjak te naveo niz znanstvenih članaka koji potkrepljuju tezu da marihuana pomaže osobama s navedenim poremećajima.

Potom se pozvao na Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji navodi 'da je svaka osoba obvezna brinuti o očuvanju i unapređenju svog zdravlja' pa je on konzumirajući marihuanu poštivao zakon, a presuda na njegovu štetu bila bi u suprotnosti s njegovim pravom na najbolju moguću zdravstvenu zaštitu.

Pozvao se 31-godišnjak i na Ustav Republike Hrvatske i Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih ljudskih sloboda. Istaknuo je kako je konzumacija marihuane u skladu s njegovom vjeroispovjesti. Kao rastafarijanac, konzumaciju marihuane ne smatra moralno neispravnom, već kao djelovanje u skladu sa svojom vjeroispovješću, što je u skladu s člankom Ustava kojim se jamči sloboda savjesti i vjeroispovijesti, kao i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih ljudskih sloboda.

Dodao je i kako mu Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih ljudskih sloboda jamči 'pravo na poštovanje njegovog privatnog života', a presuda na njegovu štetu bila bi u suprostnosti s Konvencijom.

Također je istaknuo kako mu je zbog postupanja policije nanesena poslovna šteta, duševna bol te je osramoćen pred susjedima.

- Ja predstavljam jednog neporočnog, nekažnjavanog, savjesnog građanina i poduzetnika, koji pokušava nešto stvoriti u ovoj državi, dok je većina drugih napušta. Iskreno smatram da mi biljka Cannabis sativa nikada nije naštetila, niti me usporavala u bavljenju intelektualno i fizički zahtjevnim aktivnostima. Posjedovanje sporne Cannabis sative nije nikome nanijelo štetu, niti ugrozilo javni interes - zaključio je u obrani 31-godišnjak.

Drugooptuženi, 27-godišnjak, iznio je puno kraću obranu. Istaknuo je da se kaje zbog počinjenog prekršaja, kako je konzumirao marihuanu zbog puno obveza na fakultetu, no s time je prestao. Zamolio je da mu se u obzir uzme loše materijalno stanje i prethodna nekažnjavanost.

Sud se osvrnuo na obranu optuženih te je ustvrdio kako u ovom slučaju nije bitna količina marihuane, već činjenica da su marihuanu posjedovali. Također je odbacio tvrdnju da je prvooptuženik marihuanu konzumirao u zdravstvene svrhe jer nema liječničku dokumentaciju koja bi to potvrdila, dok je za neurednost i gramatičke pogreške u optužnom prijedlogu sud rekao kako ti propusti nisu od presudnog značaja u ovom slučaju.

- Prijedlog prvookrivljenika da se njegov prekršaj proglasi beznačajnim sud također nije mogao prihvatiti, zbog težine samog djela, jer se radi o posjedovanju droge, što je prekršaj i za najmanju količinu, a posjedovanje iste je zabranjeno i društveno neprihvatljivo. Osim toga, radi se o djelu koje je moguće povezati sa većom opasnosti u društvu i mogućim drugim težim kažnjivim djelima, pa se ne radi o beznačajnom prekršaju - istaknuo je sud kod donošenja presude.

Nakon razmatranja svih dokaza, sud je odredio kako 31-godišnjak mora platiti kaznu u iznosu od 3000 kuna, dok 27-godišnjak 1800 kuna. Kod izricanja kazne sud im je kao olakotne okolonosi uzeo priznanje da su marihuanu posjedovali, da su posjedovali male količine marihuane i loše materijalno stanje. No 31-godišnjaku otegotna okolnost bila je što je već kažnjavan za prekršaj iste vrste.

Što se sudskih troškova tiče, prvooptuženi će morati platiti 300 kuna, dok je drugooptuženi oslobođen plaćanja troškova sudskog postupka zbog lošeg materijalnog stanja.

Stranke u sporu na presudu se mogu žaliti u razdoblju do osam dana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video