Vijesti / Crna kronika

odvjetnik najavio žalbu

SUĐENJE SMILJANI SRNEC Zahtjev obrane za izuzimanje dijela dokaza sud odbacio

SUĐENJE SMILJANI SRNEC Zahtjev obrane za izuzimanje dijela dokaza sud odbacio
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Odvjetnik Smiljane Srnec do četvrtka će Vrhovnom sudu poslati žalbu na rješenje varaždinskog suda koji je zaključio da su dokazi u slučaju ‘škrinja’ zakoniti, a suđenje se nastavlja krajem ožujka

Krešimir Golubić, odvjetnik Smiljane Srnec, u ponedjeljak je dobio rješenje Županijskog suda u Varaždinu koji je odbio njegov zahtjev da se dio dokaza u predmetu 'škrinja' izdvoji kao nezakonit.

- Moj prijedlog za izdvajanje zapisnika o očevidu nad škrinjom, kao i drugih dokaza, sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Tomislav Brđanović odbilo je još 21. siječnja. No to rješenje dobio sam u ponedjeljak i od tada mi teče rok od tri dana za žalbu Vrhovnom sudu - pojasnio je Golubić za 24sata.

On će se, rekao im je, žaliti na rješenje suca Brđanovića.

- Žalit ćemo se Vrhovnom sudu s obzirom na to da je naše stajalište temeljeno na odluci Županijskog suda u Bjelovaru potvrđenoj od Vrhovnog suda RH. Riječ je o recentnoj pravnoj praksi - iznio je argumente u žalbi odvjetnik Golubić još 21. siječnja.

Potom će o njegovoj žalbi odlučiti Vrhovni sud koji nije vezan nekim rokom. No kako je riječ o pritvorskom predmetu, optužena Smiljana Srnec je u varaždinskom zatvoru, očekuje se da će Vrhovni sud žalbu riješiti u roku od 30-ak dana, znači do kraja ožujka. 

Nakon toga suđenje će se nastaviti i Smiljana Srnec bi, prema najavama, trebala iznijeti obranu. Podsjećamo, ona je optužena da je u ljeto 2000. ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu u Međimurju. Tijelo je pronađeno lani u veljači.

“Obrana je predložila izdvajanje zapisnika očevida nad škrinjom kao nezakonitog dokaza jer smatramo da je nad škrinjom trebala biti obavljena pretraga. Pretraga i očevid vrlo su slične dokazne radnje, ali suštinska razlika među njima jest ta da se očevid može provoditi samo u napuštenim i prirodnim javnim prostorima. Obrana smatra, kad se radnja odvija u zatvorenim prostorijama, odnosno u nečijem domu, da se onda mora provoditi pretraga. U ovom slučaju pretraga nad škrinjom nije provedena”, rekao je odvjetnik. 

Sudac Brđanović je zauzeo stav kako je zapisnik o očevidu nakon pronalaska tijela Jasmine Dominić od 16. veljače 2019., kao i zapisnik o očevidu od 17. veljače iste godine, te službene bilješke o obdukciji, kao i nalazi obducentice i sudskomedicinskog vještaka zakoniti. 

Svoj stav obrazložio je na osam stranica. Kako navodi Jutarnji list, iz rješenja je vidljivo da su kći Smiljane Srnec i njezin dečko škrinju otvorili još dan ranije te da je David Balent još u petak, nakon što su izvadili neke vrećice, stavio ispod poklopca daščicu kako bi se ubrzalo odmrzavanje tijekom noći. 

Dan kasnije, u subotu, 16. veljače 2019., nastavili su prazniti škrinju, sve dok Balent nije razrezao crnu vreću te ugledao ženske noge i spolovilo. 

On je potom pokazao i sadržaj škrinje i policajcima i djelatnicima Hitne. Iz iskaza svjedoka, ali i iz svih zapisnika proizlazi da su škrinja i tijelo bili na “otvorenom i lako vidljivome mjestu” te da tvrdnja u zapisniku o očevidu da se pristupa otvaranju škrinje nije do kraja ispravna, pišu 24sata.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!