Vijesti / Crna kronika

NA VARAŽDINSKOM SUDU

Suprugu udario, gušio i prijetio joj smrću. Sud ga kaznio s 2400 kuna

Suprugu udario, gušio i prijetio joj smrću. Sud ga kaznio s 2400 kuna
Davor Puklavec/Pixsell (ilustracija)

Muškarac je za isti prekršaj već dvaput pravomoćno osuđen.

Općinski sud u Varaždinu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete krajem siječnja 2020. godine kojom se 52-godišnji muškarac sa šireg varaždinskog područa proglašava krivim zbog počinjenja nasilja u obitelji.

Kako piše u presudi, on je sredinom siječnja ove godine ponovio nasilje u obitelji. Naime, muškarac je za isti prekršaj već dvaput pravomoćno osuđen. Ovog puta on je vršio fizičko i psihičko nasilje nad suprugom tako da je ju prvo vrijeđao preko telefona, a kad je stigla u obiteljsku kuću, udario ju je zatvorenom šakom u lice te joj je potom uzeo mobitel na koji se željela javiti i bacio ga je u peć. Nakon toga počeo ju je gušiti. Kad je policija stigla, 52-godišnjak je uhićen i u pritvoru je proveo osam dana.

Na ispitivanju je 52-godišnjak rekao kako su 'po njegovom mišljenju obiteljski odnosi zadovoljavajući osim privremenih nesuglasica koje dolaze kao i u svakom braku'.

- Za nesuglasice je kriva moja ljubomora. Žao mi je zbog počinjenog prekršaja, no supruga me provocirala. Rekao sam joj da to ne radi jer sam već prije pravomoćno kažnjavan zbog nasilja u obitelji i zbog toga sam imao financijske izdatke – rekao je na sudu 52-godišnjak.

Supruga je istaknula, piše u presudi, kako je bila uznemirena i na radnom mjestu se bojala da će je suprug ubiti, kako joj je i zaprijetio.

- Kad sam došla doma, bio je pijan i prljav. Rekla sam mu da je postao pravi pijanac, a on me na to udario u glavu – svjedočila je na sudu zlostavljana žena.

Sud je svjedočenje supruge prihvatio kao istinito 'jer ista nema razloga za neosnovano terećenje okrivljenog'.

Obranu tuženog sud nije prihvatio.

- Navedene okolnosti, koje su prema iskazu okrivljenog uzrokovale kritični događaj, trebalo je riješiti na primjereniji način bez prouzročenja osjećaja straha, osobne ugroženosti, povrede dostojanstva, odnosno bez grubog uznemiravanja člana obitelji – smatra sud.

Nakon što je proglašen krivim za prekršaj, sud je 52-godišnjaku odredio kaznu u iznosu od 2400 kuna. No kako je u pritvoru proveo osam dana, što je ekvivalent tom novčanom iznosu, smatra se da je kaznu platio.

- Kazna je individualizirana, primjerena djelu i počiniteljima, stoga se smatra da će se istom postići svrha kažnjavanja te da se prekršaj iste ili slične vrste neće ponavljati – stajališta je sud.

52-godišnjak mora platiti i 200 kuna sudskih troškova.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video