Vijesti / Crna kronika

NA ČAKOVEČKOM SUDU

ZABIO SE U ISUSA Autom srušio pil u Gornjem Mihaljevcu, sad mora platiti više od 77 tisuća kuna

ZABIO SE U ISUSA Autom srušio pil u Gornjem Mihaljevcu, sad mora platiti više od 77 tisuća kuna
Duško Jaramaz/Pixsell; Ilustracija

Isus bi mu vjerojatno i oprostio, no osiguravajuća kuća nije bila takvog raspoloženja...

Općinski sud u Čakovcu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude kojom se J.P.-u, s područja Općine Sveti Juraj na Bregu, nalaže da Triglav osiguranju isplati 77.640,00 kuna, piše eMedjimurje

Kako piše u presudi, J.P. je sredinom srpnja 2016. godine, između 22 sata i ponoći, automobilom udario u kameni pil 'Trpeći Isus'. Uzrok nesreće bila je prebrza vožnja.

Triglav osiguranje platilo je restauraciju 'Trpećeg Isusa' župi Gornji Mihaljevec, a tužbom je tražilo naknadu od J.P.-a jer je nakon nesreće napustio mjesto nesreće, čime je izbjegao ispitivanje alkoholiziranosti i na taj je način izgubio pravo iz osiguranja.

J.P. se usprotivio se tužbenom zahtjevu te je istaknuo kako on nije napustio mjesto nesreće, da očevid nije proveden zbog propusta policije, a za dokazivanje svoje nealkoholiziranosti predložio je svjedočenje prijatelja.

Sud nije prihvatio iskaz J.P.-a da je vozilo pomaknuo kako bi omogućio drugim vozilima nesmetano kretanje.

- Osoba koja je počinila štetu valja ostati na mjestu štetnog događaja kako bi se utvrdile sve okolnosti štetnog događaja, a i nedvojbeno provelo alkotestiranje svih sudionika, pa tako i očigledno ovdje tuženika – obrazložio je sud.

U nastavku je sudac obrazložio kako se po mišljenju suda 'zapravo tuženik namjerno udaljio sa mjesta štetnog događaja očigledno kako bi onemogućio svoje osobno alkotestiranje'.

Stoga je sud prihvatio sudbeni zahtjev osiguravatelja.

- Ovaj sud je ocijenio da je ponašanje tuženika takvo da se odbio podvrći ispitivanju alkoholiziranosti te je time izgubio pravo iz osiguranja. Utvrđivanje okolnosti da li je tuženik bio pijan ne mogu se utvrditi saslušanjem tuženikovih prijatelja, već je jedina egzaktna činjenica za utvrđenje da li je tuženik bio alkoholiziran zakonski propisan, a to je kao što je utvrđeno u ovoj pravnoj stvari alkotest policijskih službenika ili vađenje krvi u bolnici – piše u obrazloženju sudske presude.

Sud je stoga odredio da J.P. mora platiti 77.640,00 kuna Triglav osiguranju, a uz to mora platiti i troškove sudskog postupka u iznosu od 4.752,00 kuna.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!