Vijesti / Crna kronika

NA VARAŽDINSKOM SUDU

ISPLATA DUGOVA Velik broj liječnika tužio Opću bolnicu Varaždin, sud stao na njihovu stranu

ISPLATA DUGOVA Velik broj liječnika tužio Opću bolnicu Varaždin, sud stao na njihovu stranu
Victoria Solovieva; Duško Jaramaz/Pixsell (ilustracija)

Jednom od liječnika bolnica bi, ako presuda postane pravomoćna, trebala isplatiti 67.300 kuna, drugom 51.000 kuna, trećem 35.000, četvrtom 137.000 kuna, petom 59.600...

Kao po pokretnoj traci stižu nove presude Općinskog suda u Varaždinu kojima se Općoj bolnici Varaždin nalaže isplata dugova liječnicima. Jednom od liječnika bolnica bi, ako presuda postane pravomoćna, trebala isplatiti 67.300 kuna, drugom 51.000 kuna, trećem 35.000, četvrtom 137.000 kuna, petom 59.600...

Liječnici navode da za otežane uvjete rada, prekovremeni noćni rad i rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću. Zaposlenima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja na pojedinim radnim mjestima i poslovima kod kojih postoje posebni uvjeti rada pripada i pravo na dodatak na plaću za sve odrađene sate, uključujući i prekovremene.

Tvrde se ni iz jednog zakona ne proizlazi da im dodaci na plaću pripadaju samo za ostvarenu redovnu satnicu, ili da se uvećanje plaće po osnovi prekovremenog rada i spomenuti dodaci na plaću međusobno isključuju.

Naknada za prekovremeni rad, ističu, predstavlja dio osnovne plaće, a bolnica im godinama nije isplaćivala dodatke na prekovremeni rad, već samo na redovno radno vrijeme. Bolnica tužbe i tužbene zahtjeve osporava u cijelosti.

Ističe da je u granskim kolektivnim ugovorima propisano da plaću radnika čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću, pod kojom se podrazumijeva mjesečna plaća ostvarena u redovnom mjesečnom fondu radnih sati, bez dodataka i uvećanja. Sud je, uz ostalo, ocijenio nelogičnim da liječnicima ne bi trebali pripasti dodaci i na sate koji su odrađeni u prekovremenom radu. Slične presude mjesecima stižu i brojnim drugim bolnicama diljem Hrvatske.

Donijeto ih je više stotina, nakon što je podignuto oko 4000 tužbi. Vrhovni sud je lani zauzeo stav u korist liječnika i zaključio da imaju pravo na dodatke za posebne uvjete rada i odgovornost i za sate ostvarene u prekovremenom radu. Niži sudovi pozivaju se i na to mišljenje Vrhovnog suda.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video