Vijesti / Crna kronika

ŠEST KAZNENIH DJELA

SPOLNO UZNEMIRAVANJE Učitelju iz Novog Marofa prijeti do dvije godine zatvora

SPOLNO UZNEMIRAVANJE Učitelju iz Novog Marofa prijeti do dvije godine zatvora
Varaždinski.hr, RTL

Učitelja informatike tereti se za šest kaznenih djela protiv spolne slobode.

Na Općinskom sudu u Varaždinu vodi se kazneni postupak protiv N.S. (56), učitelja iz Novog Marofa, vezano uz slučaj spolnog uznemiravanja o kojem je javnost saznala u lipnju 2019. godine.

Tada je RTL-ova istraživačka emisija Potraga objavila priču u kojoj je osam djevojčica tamošnje osnovne škole svjedočilo o tome da ih je učitelj informatike dirao i spolno uznemiravao. Učiteljevo ponašanje tijekom nastave također su snimile mobitelom.

Vezana vijest:

Očaj, nasilje TEŠKE OPTUŽBE POTRAGA OTKRIVA Slučaj iz Novog Marofa: Djevojčice optužile učitelja informatike da ih dira i spolno uznemirava!

Desetak dana kasnije policija je državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv učitelja. Sredinom studenoga prošle godine Općinsko državno odvjetništvo podiže optužnicu, koja je tijekom prosinca potvrđena.

Kako doznajemo na Općinskom sudu u Varaždinu, N.S. tereti se za šest kaznenih djela protiv spolne slobode - spolnim uznemiravanjem. Detalji optužnice nisu dostupni javnosti, s obzirom da su žrtve malodobne osobe te je moguća tajnost rasprave radi zaštite žrtve. 

Vezana vijest:

Osnovna škola Novi Marof spolno uznemiravanje VIDEO Novi detalji iz Novog Marofa: Prijavljeni je nastavnik u istoj školi radio kao ravnatelj

No poznato je da će se učitelju suditi za kazneno djelo iz članka 156., stavak 1. Kaznenog zakona, koji glasi: 'Tko spolno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koja je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta, ovisnosti, trudnoće, teške tjelesne ozljede ili duševne smetnje, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine'.

Zakon također definira što je to spolno uznemiravanje: 'Spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje'.

Rasprava će biti zakazana u najkraćem vremenu u tijeku ove godine, poručuju sa suda.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video