Vijesti / Crna kronika

PROSJAČENJE

POLICIJA GA PRIVELA U LISICAMA Vijetnamcu istekla radna dozvola pa prosi na ulicama Varaždina

POLICIJA GA PRIVELA U LISICAMA Vijetnamcu istekla radna dozvola pa prosi na ulicama Varaždina
Varaždinski.hr / Ilustracija

Kakav je odnos policije prema prosjačenju? Evo brojki za posljednjih pet godina...

Prije oko dva tjedna varaždinski policajci su u središtu Varaždina u lisicama priveli jednog stranog državljanina kojeg su građani gotovo svakodnevno mogli zateći u prošnji gradskim ulicama. Neke od svjedoka ovoga čina zanimalo je to je li reakcija policije možda bila pretjerana i nepotrebna, budući da je prošnja na varaždinskim ulicama redovita pojava oko koje se u pravilu, stječe se dojam, ne poduzimaju nikakve radnje.

Od Policijske uprava varaždinske doznali smo da ipak nije baš u potpunosti tako. U proteklih pet godina policija je vezano uz prosjačenje intervenirala nekoliko desetaka puta godišnje. Najviše je to bilo 2016. godine, kada je zabilježeno 77 slučajeva, a najmanje prošle godine, kada je 28 osoba zatečeno u prošnji.

U konkretnom slučaju, koji se dogodio 1. srpnja, policija navodi da je reagirala iz razloga što se osoba dala u bijeg.

- Policijski službenici su tijekom redovne službe na području grada Varaždina u Ulici Augusta Šenoe uočili mušku osobu sumnjivog ponašanja kako gleda u unutrašnjost parkiranih vozila. Zbog toga su joj pokušali pristupiti i provjeriti njegov identitet. Nakon što ih je muškarac uočio, dao se u bijeg, ignorirajući naredbe policijskih službenika da se zaustavi - stoji u odgovoru policije. 

Napominju u policiji da su policajci, nakon što su ga sustigli, upotrebili sredstva prisila 'na obziran način, pri čemu nije zadobio nikakve ozljede'. Priveli su ga u postaju, navodi se, radi kriminalističkog istraživanja i utvrđivanja njegova identiteta.

Doznajemo da je riječ o 29-godišnjem državljaninu Vijetnama na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj. Policija napominje da kod sebe nije imao valjane putne isprave te mu je stoga izdan obavezni prekršajni nalog. On ga je odmah i platio, nakon čega je napustio prostorije policijske postaje.

Dozvola za boravak i rad na području Varaždina Vijetnamcu je istekla već ranije, napominje policija, te mu je bio određen rok od 15 dana da napusti Hrvatsku odnosno cijeli Europski gospodarski prostor. No zbog situacije u kojoj su bili otkazani svi letovi, rok za napuštanje Europe mu je 29. lipnja produžen za dodatna dva mjeseca.

- O njegovoj situaciji obaviještena je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Veleposlanstvo Vijetnama u Budimpešti, Centar za socijalnu skrb u Varaždinu te Društvo Crvenog križa, kako bi poduzeli mjere iz svoje nadležnosti i pomogli u rješavanju situacije - zaključno napominje Policijska uprava varaždinska. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video