Vijesti / Afera 'Psihijatar'

pacijentice progovorile

PSIHIJATAR SEKSUALNI PREDATOR? On sve negira: 'Koje žrtve? Nije istina, to je nemoguće'

PSIHIJATAR SEKSUALNI PREDATOR? On sve negira: 'Koje žrtve? Nije istina, to je nemoguće'
Screenshot (Provjereno Nove TV)

Pacijentice su iznijele ozbiljne optužbe da ih je poznati varaždinski psihijatar seksualno zlostavljao...

U večerašnjoj prvoj epizodi nove sezone istraživačke emisije Provjereno tema je bila ispovijest bivših pacijentica varaždinskog psihijatra koje su ga optužile za seksualno iskorištavanje.

Vezana vijest:

Kudelić o psihijatru optužuju psihijatra SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE Kudelić o psihijatru: 'U lipnju smo doznali za prijave'

U ordinaciju uglednog varaždinskog liječnika dolazili su oni najranjiviji - pacijenti i pacijentice s psihičkim poteškoćama. Tražili su pomoć, utjehu i zaštitu. A brojne pacijentice s kojima smo razgovarali dobile su dodatne traume. Kazali su kako ih je tražio da se skidaju, dirao ih ili tražio da se njega dira.

One su godinama nakon proživljenog seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja sve ispričale drugim terapeutima koji su to prijavili nadležnim institucijama. Unatoč tome, on i dalje radi. Objašnjavao im je kako je to Freudova metoda, kako moraju osloboditi seksualnu energiju i najgrublje zlorabio svoj položaj. 

'On bi se skinuo, zatražio bi od mene da se skinem i onda bi započele te neke metode diranja', prisjeća se bivša pacijentica. Njena majka, psihologinja, potvrdila je da je liječio djevojke tako da ih je dirao po grudima i ostalim dijelovima tijela.

Psihoterapeut i socijalni pedagog Nebojša Buđanovac objašnjava kako je liječnik jako lukavo manipulirao sa izrazito ranjivim djevojkama te kako je to činio zbog zadovoljenja svojih seksualnih potreba.

'Počeo je pri svakom njenom dolasku dirati grudi i to je trajalo nekakvih pet, šest mjeseci, da bi na kraju predložio direktni seksualni odnos, dirao je po vagini'.

Tvrdi kako je neosporno da je riječ o seksualnom predatoru, a i njegovi kolege slažu se kako ne bi smio više nikada obavljati taj posao.

'Rekla sam mu ne i bilo mi je užasno neugodno'

Početkom ove godine počeli su curiti detalji s jedne seanse varaždinskog psihijatra iz 2009. godine. Naime, jedna se mlada djevojka povjerava drugom terapeutu o tome što joj je radio njegov kolega.

'To je djevojka koja je došla k njemu radi duboke, snažne anksioznosti i kojoj je on propisao antidepresive. Objasnio joj je da ona ima pojačanu laktaciju, iz grudi, i počeo je pri svakom njenom dolasku dirati grudi i to je trajalo nekakvih pet, šest mjeseci', tvrdi Buđanovac.

I sama nam je pacijentica napisala detalje. Tortura je trajala mjesecima, a svaka dva mjeseca je dolazila i na kontrolu.

'Rekao mi je da skinem majicu i grudnjak. Primio mi je bradavice sve dok nije vidio rezultat. Nakon koje godine počeo mi je govoriti svakakve stvari. Jedne se dobro sjećam jer je rekao da se sigurno ševim na svakom uglu. Da bi to eskaliralo koja dva dolaska kasnije kad me pitao da li može probati koliko sam vlažna. Ja sam rekla da ne bih i bilo mi je užasno neugodno', prepričava.

Druga pacijentica je još uvijek bila tinejdžerica od tek šesnaest godina. Prije dvije godine, o tome kako ju je napastovao varaždinski psihijatar, povjerila se neuropsihijatru Slavku Sakomanu.

'On je fizički došao do nje. Ona je osjetila da je želi grliti, dodirivati tijelo, i pacijentica je pružila otpor tome kontaktu. Rekla je neka se miče od nje. Budući da se on nije u tom momentu odmaknuo i sjeo na svoje mjesto i razgovarao, ona se naprosto digla i pobjegla je iz ordinacije', govori Sakoman.

Zlostavljao djevojku s multiplom sklerozom

Ove su dvije pacijentice imale ili sreće ili dovoljno hrabrosti i uspjele su pobjeći. A kolege psihijatri i terapeuti, koji su saznali kako u svojim redovima imaju seksualnog predatora učinili su sve da ga spriječe. Prijavili su ga komori spisom koji opisuje što i kako radi.

Ta je prijava došla onima koji bi ga trebali spriječiti da to i dalje radi tek početkom ove godine. Osam mjeseci ništa se nije dogodilo, jer liječnik i dalje ordinira - potpuno nesmetano.

Jedna od njegovih pacijentica bila je studentica klavira na zagrebačkoj Akademiji kada joj je dijagnosticirana multipla skleroza. Bila je tada nemotivirana, bezvoljna i potpuno izgubljena. Prekida studij i vraća se u rodni Varaždin. Za nju, samostalnu od tinejdžerske dobi, velik je to bio korak unazad. Zavlači se u svoju sobu, um se uvlači u depresiju. Majka, psihologinja, na prijedlog liječnika pronalazi joj psihijatra.

'Ja sam radila u Ambulanti za mentalno zdravlje, a kod nas je početo raditi doktor kao psihijatar i ja sam ga pitala da li bi joj pomogao prijeći tu traumu ako se danas-sutra desi da ona ne može svirati', prepričava nam njezina majka.

Počinje odlaziti kod psihijatra u ambulantu gdje je radio honorarno, a ne u Opću bolnicu Varaždin, koja je njegovo stalno radno mjesto. Bilo je to, kaže bivša pacijentica, na njegovu sugestiju kako ne bi imala karton u bolnici.

'Ta prva i druga terapija su bile normalne, razgovarali smo malo o mojim problemima s rukom, o mojoj budućnosti, ali onda kako smo se mi sve češće vidjeli, on je uzeo broj moga mobitela', priča.

Počeo ju je udaljavati od bližnjih i vrijeđati

Šalje joj sve čudnije poruke i na mobitel i uživo. Kaže kako ju je počeo ispitivati više o njenom tadašnjem dečku i govoriti negativno o njemu. Vrijeđao ga je da je narkoman i psihopat iz lošeg društva.

Sve više se, kaže, zbog tih njegovih sugestija, udaljava od svojih bližnjih, osobito od dečka koji ju je tada upozoravao kako mu nije normalno da psihijatar neprestano šalje poruke pacijentici i zove je na terapije u šumu. Jednog joj dana, tvrdi, u takvoj jednoj terapiji tijekom šetnje liječnik postavlja ultimatum.

'Da ja moram izabrati, da nemam puno vremena, neka se odlučim u roku od dan, dva, da će biti moj psiholog i da će mi pomagati, ili ću ga izgubiti i više za njega ne čuti i mogu opstati sa svojim dečkom koji mi i tako i tako neće pomoći u životu i ja ću propasti zajedno s njim', priča ona za Provjereno.

Zbog toga ostavlja dečka i sve više se zbližava sa svojim psihijatrom. S njim odlazi na kongrese, druže se privatno, pa i u varaždinskoj bolnici gdje ju je nekoliko puta zvao kad je bio dežuran.

'Ja sam tamo prespavala i znam da je tamo bilo puno toga dodirivanja kad je on mene učio te metode oslobađanja energije. On bi se skinuo, zatražio bi od mene da se skinem i onda bi započele metode diranja, učenje udisaja, izdisaja, spajanja. Stalno je upotrebljavao Freuda i kako je seksualni odnos jako bitan u terapeutske svrhe', nastavlja šokantnu priču.

Liječnik sve negira

Liječnik kojeg su prozvale njegove pacijentice negirao je da bi bilo što od toga za što ga se proziva bilo istina. 

Kad mu je novinarka Provjerenog rekla da je razgovarala s nekoliko njegovih pacijentica, koje su rekle da ih je tijekom terapije seksualno uznemiravao, rekao je:

- Nisam, ne znam o kojim žrtvama se radi. To nije točno.

Novinarka je spomenula da su neke među njima bile maloljetne, na što je također rekao da to nije istina.

Iznijela je detalj da je jedna od njih rekla da ju je dirao po grudima i nasrnuo na nju-

- To nije istina, to je nemoguće - opovrgnuo je psihijatar.

Kasnije je još pisanim putem poručio da nikad nije disciplinski kažnjavan te da je komora prije tri godine temeljem jedne prijave ustvrdila da nije prekršio etički kodeks. 

Cijelu priču Provjerenog pročitajte ovdje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video