Vijesti / Crna kronika

provjereno u sračincu

AFERA U SRAČINCU Sabati optužila načelnika Novoselca: 'Ja sam žrtveno janje. On je poznat kao mister 10 posto'

AFERA U SRAČINCU Sabati optužila načelnika Novoselca: 'Ja sam žrtveno janje. On je poznat kao mister 10 posto'
Provjereno/Nova TV

Novinarka Ana Malbaša otišla je u Sračinec kako bi razgovarala s osumnjičenom i načelnikom općine te istražila cijeli slučaj.

Emisija Provjereno večeras je emitirala prilog o bivšoj šefici financija u Općini Sračinec koja je prema USKOK-ovoj optužbi osumnjičena za krađu 1,6 milijuna kuna. 

Vezana vijest:

Općina Sračinec malverzacije SRAČINEC Kako je voditeljica financija iz općinske blagajne uzela 1,6 milijuna kuna za vlastite potrebe

Novinarka Ana Malbaša otišla je u Sračinec kako bi razgovarala s njom i načelnikom općine te istražila cijeli slučaj.

Renata Sabati, bivša direktorica financija, stala je pred kamere i rekla kako je načelnik Općine Božidar Novoselec poznat pod nadimkom 'mister 10 ili 20 posto'. 

- Režite ruke, na živo, kao što rade u Indiji - rekao je Novoselec na pitanje o krivnji i saznanju gdje je novac 'otišao'. 

S druge strane, Sabati je rekla da je završila kao žrtveno janje.

- Žrtveno janje i nezakonskog rada - rekla je osumnjičenica za krađu novca. 

- Procedura je uvijek bila ista, načelnik je bio taj koji je naručivao robu, usluge, dogovarao poslove i sklapao ugovore, ja sam dobivala samo fizički dokumentaciju koju je trebalo provoditi. Načelnik je imao nadimak mister 10, 15 ili 20 posto od izvedenih radova - kazala je Sabati koja je u Općini počela raditi za vrijeme ratnih godina. 

Bila je desna ruka načelnika Novoselca četvrt stoljeća.

- Načelnik je znao doći u ured, tražiti da se podigne 10-15 tisuća kuna s računa Općine i da mu se dostave ti novci da treba platiti naručene robe. Sjećam se da je donio račun, potpisan od sebe i rekao da mu pripremim nalog za podizanje gotovine koji se popunio i on ga je potpisao. Da odem u banku i donesem u Općinu te da će on platiti taj račun, a ja da evidentiram da je račun plaćen na taj način - istaknula je Sabati u Provjerenom. 

Je li račun plaćen s njegove strane, kaže, o tome nije razmišljala.

- On je dao nalog, postupilo se po njegovoj naredbi i meni se reklo da nemam što razmišljati o tome. 

Varaždinska krim-policija i USKOK tvrde da je novac zadržavala za sebe. 

HNS-ovac Novoselec prvo je prekinuo telefonski razgovor s novinarkom Provjerenog, a zatim su razgovarali s njim uživo sljedeći dan. Tada je opovrgnuo sve navode da je novac zadržao i znao za to.

Varaždinska policija tvrdi da je na Virman računu njegov potpis. 

- Može biti jer kad sam odlazio na godišnji odmor, uvijek sam njoj morao potpisivati određen broj naloga pa sam trebao potpisivati - kaže Novoselec i poručuje da je trebao potpisivati na neviđeno bianco virmane. Ipak, isplate nisu bile samo za vrijeme načelnikovog godišnjeg, isplate su išel kroz cijelu godinu. 

Zaposlenik koji radi u Općini tvrdi da je vidio kovitlanje koverti između bivše zaposlenice i načelnika. 

Novinarka ga je upitala je li rekao Sabati da 'način na koji se barata novcem ostane između njih dvoje'.

- Molim vas, budimo ozbiljni - odgovorio je Novoselec. 

Renata Sabati priznaje da je bilo prepravljanja računa.

- Znalo se desiti da je načelnik plaćao i naručivao za potrebe općine, stavljao sebi u svoju torbicu ili auto i našao račune u torbici, bacio pregršt računa na stol, potpisao ih i rekao: 'To zbroji, to skupi, to sam ja sve platio, to sam sve riješio i isplati mi'. Odgovorila sam mu da sam te datume izvršila, da to više ne mogu vratiti unatrag. 'Nije me briga', bio je njegov odgovor - kazala je Sabati. 

Tako je bilo primjera kada je Općina naručila tri klima uređaja, a platila cijenu za njih pet, navode iz Provjerenog. 

- Načelnik je to potpisao i donio na stol. Komunalni redar je utvrdio da mi nemamo pet klima, već tri. Postavio je pitanje gdje su još dva klima uređaja jer to su osnovna sredstva koje trebaju imati inventarni broj. Načelnik je tada rekao da je došlo do greške, o tome se ne priča. Firma će izdati novi račun na tri klima uređaja i dobio je novi račun na tri klima uređaja - tvrdi Sabati u vrijeme kada se uređivao Novoselecov ured. 

Bivša šefica financija Općine Sračinec navodi da su se uređaji naknado postavili na načelnikove privatne objekte. 

- To su paušalne priče... ne, sto posto se to nije dogodilo - odgovara načelnik Novoselec.

Cijeli prilog emisije Provjereno pogledajte ovdje

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!